Průzkum ČRo: Většina Čechů by souhlasila s úhradou nemocenské od prvního dne

V Česku je celkem běžná praxe, že člověk onemocní, na léčbu si vybere dovolenou nebo s horečkami chodí do práce. Oficiálně si nemocenskou vypisuje málokdo. Za první tři dny stonání totiž nedostane ani korunu. Většina Čechů, téměř 80 procent, by proto souhlasila, aby stát znovu proplácel nemocenskou od prvního dne. Ukázal to exkluzivní průzkum zdravotní péče pro Český rozhlas od společnosti Median. Odpovídala v něm tisícovka lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Od 1. ledna, kdy byly zrušeny poplatky, přibyla v ordinacích českých praktiků pětina pacientů

Od 1. ledna, kdy byly zrušeny poplatky, přibyla v ordinacích českých praktiků pětina pacientů | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

„Je pravda, že to řeší u krátkodobých pracovních neschopností neplaceným volnem nebo podle toho, jak mají dohody. Nemocenské nečerpají,“ popisuje lékařka Alena Stojanová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Průzkum Českého rozhlasu od společnosti Median ukázal, že by většina Čechů souhlasila, aby stát proplácel nemocenskou opět od prvního dne

Jen málo pacientů si u ní oficiálně vypíše nemocenskou. Lidé onemocnění nevyleží a i s horečkami pracují. „Pak se jim to v kolektivech šíří. Nejhorší je, že to vlastně odsuzují, ale dělají to samé,“ dodává lékařka Stojanová.

Do ordinace na pražských Vinohradech chodí i Jan Nečekal. „Na nemocenské nejsem teda vůbec, že bych měl o tom doklad a čerpal nemocenskou. Ale ten čas je k tomu nutný, ležím, léčím se, ale přitom i pracuju,“ vysvětluje.

Podobně řeší situaci většina Čechů. Jejich chování během nemoci popsal analytik Medianu Daniel Prokop.

„Třetina lidí říká, že si bere dovolenou na ty krátké nemoci nebo chodí do práce, to je nějakých 27 procent lidí. Ten oficiální postup, že nejsou proplacené první tři dny nemoci a potom se čerpá nemocenská, deklaruje 20 procent lidí,“ uvádí Prokop.

Výzkum pro ČRo na téma zdravotní péče - proplácení prvních tří dnů nemoci | Foto: Český rozhlas Median

Placenou nemocenskou od prvního dne podporují víc ženy než muži. „S tímhle krokem souhlasí necelých 80 procent lidí. Mimo jiné je vidět, že s tím více souhlasí lidé, kterých se to týká. Více s tím souhlasí zaměstnanci, nějakých 86 procent případů. Naopak méně OSVČ, kterých se to tolik netýká,“ vysvětluje analytik.

Průzkum také ukázal, že pětina lidí se snaží se svým zaměstnavatelem dohodnout tak, aby si nemuseli vybírat nemocenskou. Placenou nemocenskou od prvního dne dlouhodobě požadují odbory, jak potvrzuje i jejich šéf Josef Středula.

„My věříme, že tato situace není na věčné časy a byli bychom rádi, kdyby došlo k vývoji novému. Naprosto souhlasíme s tím, co říkají občané. To znamená, že není důvod, proč by neměly být ty první tři dny nemoci placené. Je to i v zájmu zdraví obyvatelstva, v zájmu České republiky,“ říká Středula.

Firmy ale nesouhlasí

„Firmy samozřejmě mají velké problémy. Bude se zvedat minimální mzda, jsme v růstu, takže musíme investovat. Pro nás je to zcela nepřijatelné. Je to zbytečné a znovu se zvedne nemocnost, bude se to využívat,“ uvádí prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Výzkum pro ČRo na téma zdravotní péče - postup při krátkodobé nemoci | Foto: Český rozhlas Median

Podle statistik České správy sociálního zabezpečení v roce 2007, kdy se ještě první tři dny proplácely, posílal stát za nemocenskou téměř 28 miliard korun.

Vloni už to bylo necelých 14 miliard korun. Většina firem proplácení nemocenské od prvního dne neschvaluje. Méně zaměstnanců stoná.

„Zatímco v roce 2007 bylo těch zaměstnanců, kteří šli v prvních pěti dnech stonat, celkem 2,9 milionu, tak v roce 2013 už to bylo méně než 50 procent z toho čísla. Je tedy jednoznačné, že nemalá část zaměstnanců toho pouze využívala,“ doplňuje Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Výzkum pro ČRo na téma zdravotní péče - proplácení prvních tří dnů nemoci, postup při krátkodobé nemoci | Foto: Český rozhlas Median

Vláda se v koaliční smlouvě zavázala, že vyplácení dávky obnoví. Podmínkou ale je, že se na tom shodne tripartita.

„Pokud lidé, kteří jsou zaměstnaní, platí si nemocenské pojištění, tak není v pořádku, že první tři dny nedostanou ani korunu,“ řekl už v minulosti premiér Bohuslav Sobotky z ČSSD.

Návrh sociálních demokratů podporují odbory. Proti jsou zaměstnavatelé, opozice a výhrady má i zbytek vládní koalice. Senát nemocenskou projedná znovu v polovině roku.

Nemocenská | Foto: Český rozhlas

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme