Čeští chovatelé odletí do Tbilisi, aby pomohli tamní vyplavené zoo

Do gruzínské metropole Tbilisi postižené bleskovými záplavami má večer odletět tým dobrovolníků z českých zoologických zahrad. Budou pomáhat v tamní zoo, kterou velká voda značně poškodila. Nedělní povodeň v Tbilisi si vyžádala 13 lidských životů a desítky zraněných. Přes 20 lidí je nezvěstných.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodeň v Tbilisi vyplavila i tamní zoo

Povodeň v Tbilisi vyplavila i tamní zoo | Zdroj: Reuters

Voda nejhůř poznamenala tbiliskou zoologickou zahradu, odkud utekly desítky šelem.

Jakou pomoc teď zoo potřebuje, Radiožurnálu popsal prezident Unie českých a slovenských zoologických zahrad Miroslav Bobek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Tbilisi mluvila Pavlína Nečásková a o české pomoci zoolog Petr Velenský z pražské zoo

„Ta první fáze samozřejmě je dostat zvířata zpátky do zoologické zahrady, případně tedy zajistit, aby neohrožovala obyvatele. Potom přicházejí další fáze, a to je adekvátně se o ta zvířata postarat,“ uvedl Miroslav Bobek.

„Jako Unie českých a slovenských zoologických zahrad v tuhle chvíli taky řešíme to, že bychom vypsali sbírku na obnovu této zoologické zahrady,“ doplnil.

Vedoucí českého týmu Petr Velenský z pražské zoo zažil už dvoje povodně. Uvědomuje si proto, že na místě budou čeští dobrovolníci hlavně pomáhat s odklízením následků velké vody.

„Víme, že hlavní pomoc bude spočívat hlavně ve fyzické práci, v čištění, odklízení trosek. Méně pravděpodobně v nějaké odborné práci. Jsme zkrátka ochotni přiložit ruku k dílu a pomoci jakýmkoli způsobem,“ řekl Petr Velenský.

Několik šelem zásahové jednotky zastřelily

Zvláštním gruzínským jednotkám Specnazu se ještě nepodařilo pochytat všechna nebezpečná zvířata, která povodeň osvobodila z výběhů a klecí. Zasahující jednotky musely některé šelmy zastřelit, včetně oblíbence návštěvníků tbiliské zoo - bílého lva Šumby.

Ředitel zahrady Zurab Gurielidze chce proto iniciovat vyšetřování, jestli bylo nutné vzácná zvířata zabíjet.

Škody po povodni se odhadují na několik milionů eur. Pomoc při likvidaci následků nabídla Evropská unie, Spojené státy, Ukrajina a Rusko.

Martin Dorazín, Vojtěch Koval, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme