Testy pacienta Nemocnice Na Bulovce vyloučily nákazu koronavirem MERS

Výsledky vyšetření vyvrátily nákazu koronavirem MERS u 25letého mladíka, kterého včera přijala s podezřením na tuto infekci Nemocnice Na Bulovce. Dopoledne to oznámil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček oznámil novinářům před nemocnicí v Hradci Králové negativní výsledky testů pacienta s podezřením na MERS

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček oznámil novinářům před nemocnicí v Hradci Králové negativní výsledky testů pacienta s podezřením na MERS | Zdroj: ČTK

"S definitivní platností mohu potvrdit, že o onemocnění MERS nešlo," řekl Němeček. Podle něj zdravotnický systém v zemi zafungoval velmi dobře.

"I v případě, že by se toto onemocnění potvrdilo, tak všechna opatření, která byla přijata, minimalizovala riziko dalšího přenosu tohoto onemocnění."

Přehrát

00:00 / 00:00

Vystoupení ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka sledoval v Hradci Králové reportér Ondřej Vaňura

"Na letištích jsou informační letáky pro cestující, kteří přiletěli z ohrožené oblasti, jsou zvýšená dezinfekční opatření, takže si myslím, že veřejnost může být v klidu," dodal Němeček.

Na Bulovce hospitalizovaný mladík měl po návratu z Jižní Koreje rýmu a teplotu. Lékaři ho uložili do bioboxu a hygienici prověřili jeho kontakty, aby v případě potvrzení nákazy nařídili karanténu. To však nyní už nebude nutné.

V Jižní Koreji pacientů s nákazou MERS přibývá

Jihokorejské nemocnice hlásí nové případy nákazy virem MERS. Dnes tam lékaři zaregistrovali 8 nových pacientů. Nebezpečnému koronaviru už v Jižní Koreji podlehlo 20, desítky dalších osob jsou v izolaci.

Jihokorejské úřady přesto věří, že se šíření smrtícího viru zpomaluje. Potvrdil to tamní náměstek ministerstva zdravotnictví. Nákazu do země zřejmě přivezl podnikatel z návštěvy Blízkého východu.

Šíření nákazy MERS v Jižní Koreji je pro svět varováním, smrtelná infekce může udeřit kdekoli. Oznámila to dnes Světová zdravotnická organizace, jak ale zároveň uvedla, MERS prozatím není celosvětovou hrozbou.

Úmrtnost na MERS je podle Světové zdravotnické organizace podstatně větší než na SARS, virus se ale šíří pomaleji.

MERS | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme