Piráti se musejí omluvit za zneužití figurky Lego ke své propagaci

Česká pirátská strana se musí omluvit za použití figurek lega ve svém volebním spotu. Vrchní soud v Praze tak potvrdil loňské rozhodnutí soudu prvního stupně. Piráti podle senátu ochrannou známku Lego poškodili, protože ji využili k propagaci vlastního politického programu. Rozsudek je pravomocný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Legu vadí panáček ve volebním spotu České pirátské strany

Legu vadí panáček ve volebním spotu České pirátské strany | Foto: Repro: Český rozhlas

Advokát společnosti Lego Karel Čermák potvrzení původního verdiktu přivítal.

„V základních rysech to odpovídá naší argumentaci i obsahu rozsudku soudu prvního stupně a já se s rozsudkem ztotožňuji,“ řekl.

Česká pirátská strana teď zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu, případně ústavní stížnost.

„Naše argumentace má přece jenom spíše ústavněprávní rovinu, takže klientovi určitě doporučím podat dovolání,“ uvedl právní zástupce pirátů Filip Hajný.

„Pokud neuspějeme ani u Nejvyššího soudu, je na řadě ústavní stížnost, kde naše argumenty budou zřejmě posouzeny s větší pečlivostí,“ dodal advokát.

Strana se hájila tím, že verdikt nedůvodně zasahuje do jejího práva na svobodu projevu. Vyjádřila také názor, že ochrana nehmotných statků musí mít určité hranice a že se autor klipu postavičkami z lega pouze inspiroval.

Firma Lego zdůrazňovala, že si nepřeje být jakkoliv spojována s politikou. Podle pravomocného rozsudku má firma právo na to, aby si vybrala, s kým je spojována, a s kým ne.

Simona Bartošová, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme