Ministr Babiš se poslanci ČSSD Šinclovi neomluví. Lhal o mně, řekl

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se v žádném případě neomluví poslanci ČSSD Ladislavu Šinclovi, kterého údajně zastrašoval. Poslanec o něm a jeho zájmech v debatě o pojišťovnictví prý lhal. Žádnou složku na Šincla nemá, napsal ČTK. Omluvu požaduje sociální demokracie, která Babišovy metody přirovnala k praxi komunistické Státní bezpečnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš | Zdroj: ČTK

Šincl v úterý ve sněmovně kritizoval měnící se postoj ministerstva financí k návrhu na omezení provizí za zprostředkování pojištění. Babiš pak další den na koaličním jednání obvinil Šincla a jeho rodinu z korupce a údajně Šincla zastrašoval informacemi ze složky nadepsané poslancovým jménem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Používá Andrej Babiš kompromitující materiály proti koaličním partnerům? Radiožurnál se ptal poslance ČSSD Ladislava Šincla a Romana Kubíčka z hnutí ANO

"Zásadně to odmítám, žádnou složku jsem neměl, ale desky zákonů, které jsem měl číst v Senátu. Na nich jsem měl pár listů článků z médií," napsal dnes ČTK Babiš. Čerpal prý například z Hospodářských novin, Mladé fronty Dnes nebo Haló novin.

Později novinářům ukázal stažené články, které se týkaly Šinclova bydlení v domě napsaném na manželku nebo zneužívání poslaneckých náhrad. Na této svodce měl přilepený lístek s poslancovým jménem.

"Je to pro mne nedůvěryhodný člověk, který s mým bývalým náměstkem (Martinem) Prosem prosadil změnu postoje ministerstva financí vůči vládou schválenému návrhu zákona za mými zády, bez mého vědomí," poznamenal dále na adresu Šincla.

"V žádném případě se neomluvím. V úterý mě veřejně napadl ve sněmovně a obvinil, že mám nějaké zájmy v této kauze, přitom věděl, že lže a že následující den máme domluvené jednání k tomuto zákonu," doplnil.

Ministr financí Andrej Babiš ukázal novinářům papíry s údajnými články o poslanci Ladislavu Šinclovi | Foto: ČTK

"Celá tato aféra je vyvolána tím, že se tady hraje o veliké peníze," řekl Babiš na tiskové konferenci. Konkrétně jde podle něj o částku 22 miliard korun ročně mezi pojišťovnami a makléři. Poslancův návrh podle ministra ponechává tyto peníze z vypovězených smluv pojišťovnám, zatímco ministerstvo podle něj chce, aby 80 procent z toho šlo pojištěncům.

Šincl při úterním jednání Poslanecké sněmovny kritizoval ministerstvo financí kvůli postoji k návrhu na omezení provizí pro zprostředkovatele životního pojištění. Poznamenal, že rozpočtový výbor jeho návrh podpořil a ministerstvo s tím víceméně souhlasilo, ale pak svůj postoj začalo měnit. Šincl naznačoval, že za výhradami ministerstva by mohly být Babišovy obchodní zájmy.

Sobotka: Chování Babiše k poslanci ČSSD je nepřijatelné, svolávám koaliční radu

Číst článek

Předseda ANO ve sněmovně popřel, že by měl na Šinclově návrhu novely pojišťovnictví nějaký osobní zájem. "Moje firmy s tím nemají nic společného," prohlásil. Grémium ČSSD dnes pozměňovací návrh Šincla podpořilo.

Podle dnešního vydání deníku E15 loni otevřela v Česku pobočku firma Babišova bratra Alexandra, slovenská Scheibner Insurance Broker. Podnik mimo jiné působí právě jako zprostředkovatel byznysu pojišťoven a zajišťoven.

Šincl: Babiš u mě lidsky klesl, zvážím mandátový výbor

Ve středu se kvůli novele zákona o pojišťovnictví sešlo několik koaličních poslanců, včetně Šincla a Babiše, a představitelů ministerstva financí. Na schůzku byl Andrej Babiš připravený jinak, než poslanec ČSSD předpokládal.

„Opravdu jsem před sebou viděl štos papírů v černém obalu a na tom byla žlutá kartička a na tom bylo napsané tiskacím moje jméno. Nevím, odkud tyto informace pan ministr střádá na mně. On mi tam řekl spíš informace osobního charakteru, o mojí manželce, o mojí mamce, o pozemku mojí mamky, že zatím je korupce, a ještě informaci o tom, že jsem byl vyhozen z banky,“ popsal Šincl Radiožurnálu průběh schůzky.

Kvůli konfliktu Babiše se Šinclem se dnes sešli nejvyšší představitelé ČSSD a poslanecký klub strany. Podle sociálních demokratů vicepremiérovy metody připomínají praxi bývalé StB. Poslanecký klub také Šinclovi doporučil, aby se kromě žádosti o omluvu obrátil na mandátový a imunitní výbor sněmovny.

„Lidsky pro mě pan Babiš docela nízko klesl a já o to moc nestojím, nicméně vedení sociální demokracie a poslanecký klub po mně chce, abych po panu Babišovi chtěl omluvu, a kdyby se mi neomluvil, tak abych to dal před mandátový a imunitní výbor,“ doplnil k tomu Ladislav Šincl.

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD kvůli záležitosti svolal koaliční radu, zároveň ale tvrdí, že nejde o klasický koaliční spor. "Je to spor o to, jakým způsobem funguje a bude fungovat demokracie a parlamentní demokracie v naší zemi," soudí premiér.

Lídři ČSSD, ANO a KDU-ČSL se sejdou ve 13 hodin.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme