Do sněmovny míří zákon o prokazování původu majetku. Promluví i Zeman

Prezident Zeman dnes navštíví Poslaneckou sněmovnu. Před poslanci vystoupí před začátkem projednávání vládního návrhu zákona o prokazování původu majetku. Zeman patří k zastáncům takové normy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 4.0

Podle návrhu by měla mít finanční správa nově možnost analyzovat výši majetku v souvislosti s daňovým přiznáním.

Pokud hodnota neevidovaného majetku přesáhne sedm milionů korun, mohla by finanční správa vyzvat k prokázání jeho původu, případně ho zdanit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O argumenty poslanců pro a proti zákonu o prokázání původu majetku se zajímala redaktorka Jana Čermáková

Prezident Miloš Zeman je dlouhodobě zastáncem přijetí takového zákona. Návrh naopak kritizuje pravicová opozice.

„Orgány činné v trestním řízení mají dostatek nástrojů v už platných zákonech, aby ty, kteří páchají trestnou činnost, stíhaly a případně jim zabavovaly majetek. My si myslíme, že to je jenom zbytečný, šikanózní návrh, který dopadne na tu převážnou většinu slušných občanů,“ říká předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Prokazování původu majetku naopak podporuje levicová opozice. Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše by měl být zákon ještě přísnější.

„Když někdo má příjmy, tak nikomu nezávidíme ty zasloužené, ale měly by se opírat o to, co člověk řádně přiznal, zdanil, zkrátka aby vše bylo v pořádku. K tomu by měl sloužit institut majetkových přiznání,“ podotýká Dolejš.

Prezident Zeman navštívil sněmovnu v tomto funkčním období dvakrát. Loni 18. února promluvil před hlasováním o vyslovení důvěry vládě a 2. září hodnotil tehdy projednávaný služební zákon.

Dnešní prezidentovu návštěvu ve sněmovně vítá hlavně vládní koalice.

„Jsem velmi rád, že pan prezident přijde do Poslanecké sněmovny. Doufám, že nám pomůže s prosazením zákona, protože z jeho minulých vyjádření vyplývá, že je zastáncem tohoto typu zákona – tak se těším na jeho vystoupení,“ říká šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák.

Jana Čermáková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme