Odbory budou jednat s ministerstvy o vyšším růstu platů ve veřejné sféře

Učitelé, zdravotníci a další zaměstnanci veřejného sektoru by mohli dostat přidáno ještě před koncem tohoto roku. Cestu, jak to udělat, budou odboráři hledat společně s experty ministerstev financí a práce. Odboroví předáci se na tom dohodli na jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a ministry obou resortů, tedy Andrejem Babišem (ANO) a Michaelou Marksovou (ČSSD).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Filip Jandourek

Odboráři požadují více peněz na platy pro zaměstnance ve veřejném sektoru. Vláda chce přidat tři procenta, odbory ale trvají na pětiprocentním navýšení. Poukazují na to, že o víc než tři procenta se zvednou mzdy i ministrům, poslancům a dalším ústavním činitelům.

Vyšší než tříprocentní růst platů se dá podle nich zařídit tak, že se navýšení rozdělí do dvou fází. První by mohlo přijít ještě letos v listopadu, druhé pak podle původního plánu kabinetu v lednu 2016.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případném vyšším růstu platů ve veřejné sféře budou jednat experti z ministerstev a odboráři. Více od redaktorky Věry Masopustové

„Umíme si to představit, a zejména z toho důvodu, že ekonomika je v dobré kondici, myslíme si, že zdroje budou,“ říká šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

„A jak poznamenal pan premiér, významná část toho nárůstu se v podstatě vrátí do státního rozpočtu prostřednictvím odvodů na zdravotní a sociální pojištění a zálohách na dani z příjmu,“ dodává odborový předák.

Premiér Sobotka, ministryně práce ani ministr financí nic definitivně neslíbili. Peníze na případné podzimní zvýšení platů se budou podle Michaely Marksové teprve hledat.

První schůzka bude ve čtvrtek

„V tuto chvíli bude jednání pana náměstka za ministerstvo práce, pana náměstka za ministerstvo financí a zástupců odborů o tom, zda vůbec bude možné případně zvýšit platy ještě před koncem roku. Ale je to především ministerstvo financí, které musí říct, zda tam je, či není patřičný objem peněz,“ řekla Marksová.

První schůzka bude už tento čtvrtek a výsledky by měly být jasné do konce července, kdy se sejde tripartita.

Zaměstnavatelé už vzkázali, že plat by se měl odvíjet podle výkonu. Pravicová opozice upozorňuje, že by vláda měla v době ekonomického růstu spíš šetřit a myslet na horší časy.

Jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou, ministrem financí Andrejem Babišem a ministryní sociálních věcí Michaelou Marksovou se účastnili kromě předáka odborové centrály Josefa Středuly také šéfové a šéfky zdravotnických, školských, úřednických a hasičských odborů i svazu pracovníků kultury.

Věra Pfeifferová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme