Zeman oznámil stotisícovou odměnu pro nálezce článku Hitler je gentleman. Omluvu nechystá

Sto tisíc korun dostane od Miloše Zemana ten, kdo najde článek novináře Fedinanda Peroutky s názvem Hitler je gentleman. Vypsání odměny pro nálezce oznámil prezident Zeman včera při setkání s lidmi v Novém Veselí. Článek doteď hledal hradní mluvčí Jiří Ovčáček, ale nenašel ho.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman při příjezdu do Jihlavy

Miloš Zeman při příjezdu do Jihlavy | Foto: Olga Štrejbarová

„Bohužel se mi nepodařilo ten článek najít. Tím neříkám, že neexistuje. Já v tom plně důvěřuji panu prezidentovi, který se s tímto článkem seznámil,“ potvrdil Ovčáček.

I když má na hledání ještě několik dní čas – slíbil, že výsledky oznámí do konce června – prezident už vyhlásil odměnu pro kohokoliv, kdo text najde. Ani Ovčáček prý ale v pátrání nepřestane.

Zeman na konci dubna slíbil, že pokud se článek do konce června nenajde, omluví se. Pak to však změnil – omluvit se prý může pouze za případné nenalezení textu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O „posunu“ v kauze hledání Peroutkova článku mluvil komentátor ČRo Petr Nováček

„Pan prezident jasně trvá na tom, že ten článek četl, že ten článek existuje. Nyní je prostor pro další v rámci vypsání té odměny,“ uvedl Ovčáček.

Kauzu či pseudokauzu kolem Peroutky odstartoval lednový výrok Miloše Zemana při zahájení mezinárodního fóra Let My People Live.

„Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem Hitler je gentleman. Tentýž novinář po Mnichovské dohodě napsal: Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky,“ uvedl prezident v projevu zveřejněném i na webových stránkách Hradu. Na to se na prezidenta snesla kritika, že článek neexistuje.

Spor o Peroutkův článek by se mohl dostat i před soud. Vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová kvůli Zemanovým slovům podala žalobu na stát, v níž se domáhá veřejné omluvy.

„Žaloba už je podaná a tahle různá vyjádření na ní vůbec nic nezmění. Pokud se pan prezident neomluví, tak žaloba je stále v platnosti,“ řekla Kaslová. Soud by měl projednat žalobu na podzim.

Ovčáčka prezident chválí

Ačkoli Jiří Ovčáček článek nenašel, Zeman ho pochválil – za to, že našel jiné Peroutkovy texty.

„Kde Peroutka píše o Hitlerovi jako o největším z Němců, kde píše o tom, že nemáme věřit Benešovi, že nemáme věřit Moskvě, že máme spolupracovat s Velkoněmeckou říší,“ interpretoval Zeman v Novém Veselí obsah zmiňovaných článků.

Texty, které jsou podle Ovčáčka „ještě horší“ než Hitler je gentleman a které dokládají údajné „selhání“ novináře v období před tím, než ho nacisté poslali do koncentračního tábora, zveřejnil mluvčí na webu Pražského hradu.

Ferdinand Peroutka | Foto: Český rozhlas

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme