Bezpečnostní opatření kvůli migrantům platí dál. Armádu vláda k hranicím zatím nepošle

Už sto uprchlíků vrátilo Česko během června do zemí EU, kde poprvé požádali o azyl. Oznámil to ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD po večerním zasedání předsednictva Bezpečnostní rady státu. Rada také vyhodnotila opatření proti nelegální migraci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD policie v tomto měsíci zachytila 276 migrantů devětadvaceti národností. Převážně díky bezpečnostním opatřením v zemi a častějším kontrolám.

Předseda vlády také oznámil, že jich stovka byla vrácena do zemí, odkud migranti do České republiky přišli.

Celkem od začátku roku policie zachytila kolem 2,5 tisíce běženců. V současné době české úřady odhalily v průměru 15 nelegálních migrantů každý den. Největší část běženců přichází ze Sýrie, Afghánistánu, Iráku a Pákistánu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předsednictvo Bezpečnostní rady státu hodnotilo situaci po pátečních teroristických útocích. Jednání sledoval Jaroslav Gavenda

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD řekl, že současně nastavená bezpečnostní opatření budou trvat i nadále. Vyvíjet se ale budou podle aktuální situace.

Podle ministra jsou připravené plány pro případ, že by se situace ohledně uprchlické krize zhoršovala. Poté by se spustil takzvaný druhý stupeň, který například počítá s tím, že by na české hranice s Rakouskem byli posláni policisté z regionu, kde to situace nevyžaduje. Navýšil by se tak počet policistů hlavně podél jižní hranice Česka.

Česko není zdrojem náborů bojovníků pro IS, říká premiér Sobotka

Číst článek

Bezpečnostní rada také jednala o případném nasazení armády, která by byla u hranic. Tato varianta ale podle premiéra není v současnosti potřeba a vláda o ní neuvažuje.

„Druhý stupeň kontroly nepočítá s nasazením armády. Počítá s tím, že budou přednostně mobilizovány zdroje Policie České republiky, eventuálně bude o součinnost také požádána celní správa,“ prohlásil Sobotka.

Jestli se bezpečnostní opatření na hranicích zpřísní, bude podle premiéra v následujícím týdnu záviset hlavně na vývoji situace v Řecku. Případný bankrot v zemi by podle Sobotky mohl znamenat nárůst uprchlíků, kteří by se snažili dostat do Evropy.

Podle BBC by počet britských obětí útoku v Tunisku mohl přesáhnout 30

Číst článek

Ministři také jednali o bezpečnostní situaci v Tunisku. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD řekl, že jeho resort nemá zatím informace o tom, že by teroristické útoky byly koordinované. Útok v Tunisku považuje za závažný a všechny Čechy, kteří se v Tunisku vyskytují, vyzval k obezřetnosti:

„Já bych rád vyzval naše turisty, kteří se v této oblasti nacházejí, k extrémní obezřetnosti. Je evidentní, že situace v zemích severní Afriky a Blízkého východu není dnes stoprocentně jistá.“

Vláda podle Sobotky nemá informace o tom, že by na území České republiky aktuálně hrozilo nebezpečí teroristického útoku.

Útoky se v Tunisku mohou opakovat, varuje britské ministerstvo zahraničí

Číst článek

Ministr vnitra Chovanec také uvedl, že Česko pošle 50 stanů Maďarsku, které čelí velkému návalu migrantů. Přijdou asi na čtyři miliony korun. Maďarsko stany využije pro ubytování uprchlíků.

Předsednictvo bezpečnostní rady státu je pětičlenné. Vedle premiéra se jeho zasedání účastní také ministři financí, vnitra, zahraničních věcí a obrany.

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme