Petr Kramný u soudu popřel vinu za smrt manželky a dcery v Egyptě. Plánovali prý budoucnost

V největší jednací síni ostravského Krajského soudu dnes začal proces s Petrem Kramným. Podle státního zástupce zavraždil elektřinou svou manželku a dceru, když byli na dovolené v Egyptě. Klíčovým důkazem obžaloby jsou posudky patologů i elektro-technické expertizy. Obžalovaný po celou dobu vyšetřování vinu odmítá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před Okresním soudem v Ostravě stanul Petr Kramný

Před Okresním soudem v Ostravě stanul Petr Kramný | Zdroj: ČTK

Petr Kramný u soudu odmítl, že by manželce a dceři ublížil. Plánovali podle něj společnou budoucnost. Před soudkyní do detailu popsal průběh dne, kdy zemřely. Tvrdí, že celé rodině bylo špatně a on chodil pro vodu. Soudkyně pozorně sleduje zejména časovou osu dne.

Kramný při výpovědi vzlykal a držel kapesník. K soudu ho přišel podpořit i jeho otčím, který je podle vlastních slov na 200 procent přesvědčený o jeho nevině.

Loni v únoru se za Petrem Kramným zavřela vrata české vazební věznice, kde je obžalovaný dosud. Do soudní síně ho proto přivedla eskorta vězeňské služby. Klíčovým důkazem je posudek znalců z ostravského Ústavu soudního lékařství, podle nich totiž oběti zemřely po úmyslném zásahu elektrickým proudem. Původně se spekulovalo o otravě.

„V podstatě máme komplex důkazů, který dovoluje postavit obviněného před soud. Zajištěné důkazy prokazují, že obě poškozené zemřely v důsledku zásahu elektrickým proudem,“ upřesňuje státní zástupce Vít Legerský.

Na dnešek byla naplánovaná pouze výpověď Petra Kramného, líčení má ale trvat dva týdny. Klíčový bude především závěr týdne, kdy budou vypovídat právě znalci. Jde hlavně o soudně lékařský posudek a elektrotechnický posudek.

Ojedinělý případ

Tento případ se může zapsat do učebnic kriminalistiky. Elektrický proud jako vražedná zbraň se často nevyskytuje, potvrdil už dříve přední český patolog Alexandr Pilín. „Vražda elektrickým proudem je výjimečná, to tady nepamatuju. Poranění elektrickým proudem zanechává v místě vstupu elektrického proudu viditelné známky,“ popsal.

Obhájkyně Petra Kramného Jana Rejžková je připravena závěry obžaloby vyvrátit. „Objevují se další důkazy, které si musím vyhodnotit a které podle mého názoru mohou velmi výrazně zasáhnout do skutkového děje v podávané obžalobě,“ dodává Rejžková.

Matka s dcerou zemřely koncem července 2013 přímo v hotelovém pokoji v egyptském letovisku Hurghada. Zmocněnkyně poškozených pro příbuzné žádá celkem osm milionů.

Petr Kramný celou dobu vinu odmítá. Obžaloba tvrdí, že vraždy naplánoval, protože byl na své ženě závislý a trpěl ztrátou zájmu z její strany.

„Ze skutkové věty je patrno, že obžalovaný měl daný skutek plánovat v průběhu dovolené a částečně i bezprostředně před ní,“ dodal mluvčí soudu Dalibor Zecha.

Andrea Brtníková, Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme