Česká rodina unikla atentátníkovi ze Súsy jen o vlásek. Dnes dorazila domů

Ozval se výbuch a střelba. Měli jsme obrovský strach a nikdo nevěděl, co se stalo. Tak popsala své pocity a atmosféru po pátečním teroristickém útoku v tuniském letovisku Súsa česká turistka. Spolu s dalšími lidmi se dnes vrátila z dovolené v severní Africe. S rodinou bydlela v hotelu hned vedle pláže, kde atentátník zaútočil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turisté z Evropy se snaží opustit Tunis. Češi navzdory obavám zůstávají

Turisté z Evropy se snaží opustit Tunis. Češi navzdory obavám zůstávají | Zdroj: ČTK

Renata Foltýnová se na pražském letišti usmívala a hrála si se dvěma malými syny. Člověk by ani nepoznal, co před pár dny prožila. Když o tom ale začala mluvit, roztřásl se jí hlas.

„V 11:38 jsem odcházela z pláže s kočárkem a s dětmi. Ve 12 hodin zazněl ten největší granát. To už jsme byli na pokoji. Uličkou, kde později ozbrojenci atentátníka dostali, jsme chodili k moři,“ vzpomíná turistka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na pražském letišti při návratu českých turistů z Tuniska natáčela Evelyna Kulíšková

Přesto pak vyděšení Foltýnovi museli v Tunisku zůstat. Neměli totiž na dřívější cestu do Čech peníze.

„Druhý den, v sobotu dopoledne, jsme začali mít více otázek, jestli pro nás třeba nepřijede letadlo na základě rozhodnutí ministerstva. Ale česká vláda se k ničemu neměla,“ říká Renata Foltýnová.

Mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová už o víkendu řekla, že primárně by se o turisty měly postarat cestovní kanceláře. Podle ní se na stát oficiálně nikdo neobrátil, a proto vyslání speciálu nebylo potřeba.

Nicméně Asociace cestovních kanceláří hlásí, že se předčasně do Čech vrátilo asi sedmdesát českých turistů.

Šéf Asociace Jan Papež ale také dodal, že drtivá většina z 3500 klientů cestovek svou dovolenou buď dokončila, anebo se teprve do Tuniska chystá. Zdá se tedy, že se turisté spíše nebojí. Další skupina českých turistů do severní Afriky odletěla v podvečer.

Ostraha pláží v Tunisku je po útoku přísnější | Foto: Reuters

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme