'Jedeme pro Světlušku' pokračuje. Cyklisty neodradily ani vysoké teploty

První etapa po rovině, v té druhé už poznala posádka trojkola Radiožurnálu a Světlušky kopcovitý terén. Pilot Petr a nevidomá Olga mají hodně zkušeností, o něco hůře je na tom reportér Českého rozhlasu František Kuna. Ten o prvním kopci věděl, o těch dalších už ne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akce se Světluškou a Radiožurnálem na trojkole napříč celou republikou

Akce se Světluškou a Radiožurnálem na trojkole napříč celou republikou | Foto: Filip Jandourek

Úvodní kopec ze Štěchovic, který měl asi 6 kilometrů, jezdci nakonec zdolali. Museli se ale zhruba v polovině zastavit a nabrat síly.

„Zastávka byla na moje požádání,“ přiznává reportér Českého rozhlasu František Kuna.

Po půlhodinovém stoupání čekala cyklisty odměna v podobě pěti minut z kopce. Trojice jela i rychlostí 43 kilometrů v hodině.

Přehrát

00:00 / 00:00

Roadshow 'Jedeme pro Světlušku' pokračuje. Cyklisty neodradily ani vysoké teploty. Do pedálů šlape i reportér František Kuna

„Konečně začínám chápat, proč si cyklisté na velkých závodech rozepínají trikoty. Z kopce je to celkem příjemné,“ popisuje Kuna.

Cyklisté se konečně dostali ke slapské přehradě. Vykoupat se nemohli, a navíc měli před sebou další kopec. „Řidič Franta říkal, že tady vyjedeme kousek kopeček. Není to zas takový kousek,“ oddychuje reportér Kuna.

Od zdolání dalšího z mnoha kopců neodradily skupinku ani vysoké teploty, které v těchto dnech v Česku panují.

„V tomto počasí doktoři varují: ‚Vyvarujte se pobytu na přímém slunci a nesportujte.‘ Zhruba kolem 13. hodiny, kdy to nejvíc pálí, jedeme do kopce na přímém slunci a v bezvětří,“ podotýká Kuna.

Reportéra Českého rozhlasu se prý před startem projektu Jedeme pro Světlušku lidé ptali, kolik kilogramů hodlá zhubnout.

„V rámci druhé etapy už vím, že bych se rád dostal do pozice, aby mě nazývali tak jako jedna z vesnic, kterou teď máme za sebou. Jmenuje se Nebřich,“ vtipkuje František Kuna.

Za vesnicí postihl jezdce první defekt, tím byl spadlý řetěz. Po náročné cestě a všech útrapách se ale dočkali sladké odměny. Mohli se ve Staré Živohošti vykoupat v bazénu se slanou vodou.

František Kuna, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme