Lidé si připomněli vojáky, kteří zahynuli po loňském útoku v Afghánistánu

Přesně před rokem zaútočil sebevražedný útočník poblíž základny Bagrám v Afghánistánu na české vojáky. Čtyři z nich zemřeli na místě, pátý zraněním podlehl za několik dní po převozu do České republiky. Památku padlých vojáků připomněly vzpomínkové akce u jejich domovských armádních praporů i na samotné základně v Bagrámu. Veřejný vzpomínkový ceremoniál uspořádala armáda i v Praze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Připomínka vojáků, kteří zahynuli v Afghánistánu. Snímek z vojenského kostela svatého Jana Nepomuckého v Praze

Připomínka vojáků, kteří zahynuli v Afghánistánu. Snímek z vojenského kostela svatého Jana Nepomuckého v Praze | Foto: Eliška Malínská

Vojenský kostel svatého Jana Nepomuckého v Praze rozezněla úderem šestnácté hodiny Ústřední hudba Armády České republiky. Přítomní se zvedli z lavic a mlčky poslouchali začátek ceremoniálu.

V přední řadě seděli jedni z nejvyšších představitelů české armády, ministerstva obrany i zástupce Poslanecké sněmovny. Ostatní místa zaplnili vojáci, několik legionářů, policistů a veřejnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ceremoniál za vojáky padlé v Afghánistánu přiblížila redaktorka Eliška Malínská

Někteří lidé přišli cíleně, jiní šli okolo kostela náhodou a zastavili se v něm. Obřadem provázel hlavní kaplan české armády, plukovník Jaroslav Kníchal.

Četl z Bible, mluvil o tom, jak je těžké se vyrovnat s nečekanou ztrátou. Neopomněl zdůraznit, že padlí vojáci jsou hrdinové.

Vojenský kaplan vyzval přítomné ke společné modlitbě za vojáky, kteří zemřeli v misích, hlavně pak za ty z loňska. Útok totiž patří k jedné z nejtragičtějších událostí v historii novodobé české armády.

Před rokem zemřelo v Afghánistánu pět českých vojáků, na pomoc vznikl fond

Číst článek

Na závěr vzpomínkového ceremoniálu uctilo památku vojáků vedení armády. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a náčelník generálního štábu Josef Bečvář položili květiny k jedné z desek u oltáře. Je na ní vyrytá Modlitba za padlé a zemřelé.

Další květinu položila k desce s Modlitbou za mír poslankyně ODS Jana Černochová. Většina z přítomných měla po celou dobu hlavu skloněnou, atmosféra v kostele působila dojemně a uctivě.

Připomínka vojáků, kteří zahynuli v Afghánistánu. Snímek z vojenského kostela svatého Jana Nepomuckého v Praze | Foto: Eliška Malínská

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme