Rath pro ČRo: Advokátka neměla dost času, obhajoba bude spíše formální

Hlavní líčení s exposlancem Davidem Rathem pokračuje v pondělí, zazní nejspíš závěrečné řeči obhajoby. Obžalovaný i jeho advokátka Marcela Ondřejová Českému rozhlasu potvrdili, že do soudní síně dorazí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Rath

David Rath | Foto: Filip Jandourek

Rathova advokátka podala další námitku vůči podjatosti soudce Pacovského, líčení ale bude pokračovat podle plánu.

Podle Ludmily Molišové z Krajského soudu v Praze tomu nic nezabrání.

„Tato námitka není překážkou po pokračování v řízení, a proto ani důvodem k odročení jednání,“ potvrdila. O námitce bude senát rozhodovat příští týden.

Advokátka Ondřejová, kterou má Rath přidělenou ex offo, chodí pravidelně k soudu studovat spis. Českému rozhlasu dnes prozradila, že se na pondělí dokázala připravit. Stále ale trvá na tom, že měla málo času.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauza exposlance Ratha míří do finále. Český rozhlas zjišťoval, jak se na závěrečné řeči připravuje obžalovaný i jeho advokátka

„Zůstává zde naše námitka, že práva obhajoby byla skutečně zkrácena právě tou nedostatečnou lhůtou,“ upozornila.

Advokátka několikrát požádala soud o prodloužení lhůty k nastudování Rathova spisu. Poslední dvě žádosti jí ale byly zamítnuty.

Tuto skutečnost kritizuje také Rath. Českému rozhlasu zaslal v SMS zprávě vyjádření, že Ondřejová nedostala čas na nastudování spisu a že její obhajoba bude spíše formální.

Hrozilo, že by Rath mohl Ondřejovou vyměnit. Údajně to ale neplánuje. Exposlanec prý respektuje, že mu advokátku přidělil soud, a počítá s tím, že Ondřejová v pondělí přednese závěrečnou řeč. On sám je podle svých slov připraven vyvrátit obžalobu citacemi důkazů.

Rathovi hrozí 12 let vězení, žalobce Petr Jirát mu navrhuje devět let za mřížemi. Bývalý středočeský hejtman podle Jiráta zdržuje soud a vyhýbá se nástupu do vězení. Rath čelí obžalobě z korupce a ovlivňování veřejných zakázek.

Kauza David Rath | Foto: Český rozhlas

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme