Babiš ve sněmovně uhájil online sledování tržeb. Kalousek ho nazval pijavicí

Sněmovna dnes po šestihodinové debatě podpořila vládní návrh na zavedení elektronické evidence tržeb. Opozice neúspěšně navrhovala zamítnout návrh již v prvním čtení, případně ho vrátit vládě k dopracování. Návrh teď míří do výborů. Hlasování předcházela ostrá debata i osobní invektivy a urážky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Andrej Babiš na schůzi Poslanecké sněmovny 10. července v Praze

Ministr financí Andrej Babiš na schůzi Poslanecké sněmovny 10. července v Praze | Zdroj: ČTK

Evidence má podle vlády pomoci omezit daňové úniky, šedou ekonomiku, a tím přinést víc peněz státu.

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ve sněmovně zdůraznil, že zákon má mimo jiné narovnat podmínky na trhu, aby odstranil výhodu nepoctivých podnikatelů, kteří neplatí daně. Většina podnikatelů podle něj ale podniká poctivě.

Podle záměru vlády budou obchodníci hlásit online tržby finančním úřadům. Zákazníkovi vydají účtenku a současně odešlou státu požadované údaje. Počítá se i se zavedením účtenkové loterie. Evidovat se budou platby nejen v hotovosti, ale i kartami, směnkami nebo šekem. Z evidence bude řada tržeb vyloučena, půjde například o placení na úřadech, poštách nebo na veřejných toaletách.

„V této zemi platí daně miliony lidí každý měsíc. A nikdo se jich neptá. A je tady plno poctivých živnostníků a podnikatelů, kteří také platí daně. Nepoctivci parazitují a ten zákon by je měl postihnout, protože oni žijí na úkor nás všech,“ uvedl Babiš.

Opozice pro další kola schvalování hrozí obstrukcemi. Poukazuje na náklady státu i živnostníků na pořízení a provoz systému a hovoří o kroku k likvidaci malých a středních podnikatelů.

Ty chce chránit i KDU-ČSL. Chystá proto k vládní předloze pozměňovací návrhy. „Podáme pozměňující návrhy, budeme o nich jednat,“ totvrdil místopředseda lidoveckého klubu Jaroslav Klaška.

Podle předsedy Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karla Havlíčka je největším problémem to, že systém ve větším měřítku nikdo neotestoval.

„Průzkumy mezi malými a středními podnikateli jasně ukazují, že hlavní obava podnikatelů vůbec nevyplývá z pořízení přístroje, problému připojení se na internet, nákladu na pořízení ani z elektronického přenosu dat, ale z toho, aby je celý režim nezdržoval od hlavní práce,“ uvádí.

Babiš přinesl do sněmovny obří účtenku z online pokladny, Kalousek mu ji počmáral

Číst článek

Návrh na zamítnutí podpořily kluby ODS a TOP 09 a Starostů, poslanci z klubu Úsvitu se zdrželi. Komunisté se buď zdrželi, nebo hlasovali pro předlohu.

Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik již předtím avizoval, že jeho poslanci pro zamítnutí nebudou. Spolu s Úsvitem chce však strana upravit předlohu ve výborech. Podle TOP 09 a ODS se ale opravit nedá.

„Každým svobodomyslným a příčetným občanem je (EET) pouze zamítnutelná. A my nikdy nedovolíme, aby byla uvedena v život. Slouží jenom soukromým zájmům velkých oligarchů na úkor těch malých,“ řekl k tomu šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Babiše nazval pijavicí.

„Tento diskriminační zločin sem přináší člověk, který je vůči státnímu rozpočtu v čisté pozici. Tady sedí pijavice, která z veřejných rozpočtů více dostává, než do nich odvádí,“ komentoval Kalousek.

Návrh teď směřuje do dvou výborů – rozpočtového a hospodářského. Sněmovnou neprošel návrh ODS, aby se EET zabýval i výbor ústavně právní.

Elektronická registrační pokladna | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme