Na výměnu kotle mohou zájemci získat dotaci téměř 128 tisíc korun

Česko má podle ministerstva životního prostředí unikátní možnost zlepšit ovzduší za peníze z Evropské unie. V příštích pěti letech chce ve spolupráci s kraji umožnit lidem vyměnit až 100 tisíc starých kotlů na tuhá paliva za ekologičtější variantu vytápění. K dispozici na to má 9 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Starý kotel na uhlí

Starý kotel na uhlí | Foto: Hana Mikulincová | Zdroj: Český rozhlas

Na výměnu starého kotle a další úsporná opatření mohou lidé získat dotaci až 85 procent z maximální částky. Horní hranice je stanovena na 150 tisíc korun. Zájemci tak mohou získat příspěvek skoro 128 tisíc korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kolik lze získat na výměnu starého kotle a jak požádat o kotlíkovou dotaci, přibližuje redaktorka ČRo Věra Masopustová

„Kotle výhradně na biomasu a tepelná čerpadla mohou získat dotaci až 80 procent. Pokud se žadatel bude nacházet v prioritní oblasti, pak to může být až 85 procent,“ přibližuje ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO.

Při výměně za kombinovaný kotel na uhlí a biomasu nebo samostatný kondenzační plynový kotel ušetří zájemce podle Brabce až 75 procent. V prioritní oblasti pak ještě o 5 procent více.

Ti, co zvolí kotel výhradně na uhlí, mohou získat dotaci ve výši až 70 procent z ceny kotle, v prioritní oblasti až 75 procent.

Ušetřit lze i při výměně oken a dveří

Dotace se budou poskytovat také v kombinaci s mikroenergetickými opatřeními.

Na izolaci, výměnu netěsnících oken nebo dveří, zateplení půdy a podobně je možné získat příspěvek až 20 tisíc korun. Ideálním řešením je pak podle ministerstva doplnit energeticky úsporná řešení programem Nová zelená úsporám.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na téma kotlíkové dotace hovořil v pořadu Šedesát minut ministr životního prostředí Richard Brabec za hnutí ANO

Postup je poměrně jednoduchý. Na základě posudku energetického specialisty, který může doporučit zateplení podle Nové zelené úsporám, bude žadatel podávat jednu jedinou žádost na krajské pracoviště Státního fondu životního prostředí.

„Tam bude posouzeno to, jestli ta žádost splňuje podmínky programu Nová zelená úsporám. Potom už si pracovník Státního fondu životního prostředí předá tu kotlíkovou část na kraj, kde se bude následně administrovat dotace na ten kotlík,“ popsal postup při vyřizování žádosti ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

Ministerstvo životního prostředí by chtělo, aby kraje vyhlásily takzvané kotlíkové dotace ještě letos, aby se vzduch „pročistil“ v Česku co možná nejdříve.

V Plzni bude možné žádat už v zimě

„Očekáváme, že první žadatelé budou moci o výměnu kotle požádat v zimním období,“ říká šéf odboru životního prostředí pro Plzeňský kraj Martin Plíhal.

Nyní je podle něho potřeba analyzovat konkrétní program. „S tím, že bychom předložili relevantnímu orgánu, tedy radě kraje, důvody, proč je vhodné se zapojit. Jaké nám z toho plynou závazky, rizika a jaká bude spoluúčast,“ upřesňuje Plíhal.

O dotace na výměnu starého kotle za ekologičtější způsob vytápění byl v minulých letech velký zájem. Řada lidí dokonce nocovala před krajskými úřady, aby se na ně dostalo.

Ministerstvo životního prostředí očekává, že ani evropskou devítimiliardovou dotaci nebude problém utratit. Kraje mají nyní připravit žádost, která by nedělala problém žadatelům a dala se rychle zpracovat. Ideálně by měla mít elektronickou podobu a maximálně rozsah tři stránky.

Dotace se budou opakovat ještě v roce 2017 a 2019.

O dotaci přišlo požádat několik stovek lidí. | Foto: Martin Knitl

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme