Srážka Pendolina s kamionem si vyžádala už třetí oběť, stav tří zraněných je velmi vážný

Nehoda Pendolina s kamionem ve Studénce na Novojičínsku má třetí oběť. V nemocnici zemřel jeden z těžce zraněných. Stav dalších tří je velmi vážný, řekl Českému rozhlasu mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava. Už v den neštěstí zemřeli dva muži ve věku 39 a 49 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poškozené Pendolino bylo ještě včera odtaženo do specializovaných dílen (ilustrační foto)

Poškozené Pendolino bylo ještě včera odtaženo do specializovaných dílen (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

„U třech vážně zraněných pacientů se daří zdravotníkům situace zvládat. Bohužel u jednoho z pacientů byla zranění neslučitelná se životem v pozdních nočních hodinách zemřel,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Tomáš Oborný.

„Zranění je mnoho, jedná se o polytraumata, poranění břicha, hrudníku. Jsou tam fraktury, bohužel i amputace končetin,“ doplnil mluvčí nemocnice.

Přehrát

00:00 / 00:00

O obnovování provozu ve Studénce mluvil v Ranním interview Jakub Ptačinský ze Správy železniční dopravní cesty

Mezitím policie vyslechla řidiče kamionu. Muž vjel na přejezd i přes rozsvícená výstražná světla a na místě ho zablokovaly závory.

„Ještě včera večer byl proveden výslech podezřelého řidiče nákladního vozidla. K úkonu byl přibrán tlumočník,“ uvedla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková.

„Řidič se k události vyjádřil. V průběhu dnešního dne budou prováděny další úkony, pravděpodobně bude zahájeno trestní stíhání řidiče.“

Trať ve Studénce je už průjezdná

Železničáři v noci částečně zprovoznili hlavní trať do Ostravy. Po včerejší nehodě jsou zatím průjezdné dvě koleje, opravu dalších dvou bude dnes řešit krizový štáb. Vlaky stanicí projíždí sníženou rychlostí.

Trosky po nehodě i plechy z nákladu kamionu zmizely do půlnoci, hlásila přímo z místa neštěstí naše reportérka Pavla Štrymplová. Dnes budou železničáři jen dočišťovat úlomky z trati. Jediná na první pohled patrná stopa je poškozené zdivo na nástupišti.

Po odtažení havarovaného Pendolina se ukázalo, že poškozené jsou i koleje pod ním, potvrdil Českému rozhlasu mluvčí Správy železniční dopravní cesty Jakub Ptačinský.

„Poškozeny jsou nejen koleje, jsou poškozeny i přestavníky k výhybkám. Došlo samozřejmě i k poničení návěstní a zebezpečovací techniky, utrpěla i samotná nástupiště.“

První vlak projel stanicí kolem půl jedenácté večer a noční už jezdily normálně.

Cestující musejí počítat s menším zdržením asi 10 minut, a to kvůli snížené rychlosti při průjezdu místem neštěstí.

Krizový štáb bude dnes řešit ještě opravu dvou zatím nezprovozněných kolejí, které jsou poškozené a potřebují stavebních úpravy.

České dráhy odškodní cestující havarovaného pendolina. Příbuzným dvou obětí už přislíbili jako zálohu téměř 570 tisíc. V případě dalších zraněných zatím částka stanovena není. Další informace jsou na webu Českých drah.

U Studénky se srazil vlak Pendolino s kamionem | Foto: ČTK

Přejezd ve Studénce, na kterém narazilo Pendolino do kamionu | Foto: Kateřina Daňková

Grafický profil elektrické jednotky 680 Pendolino se základními údaji. | Foto: ČTK

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme