Rath dostal trest 8,5 roku vězení. Rozsudek si k soudu vyslechnout nepřišel

Bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi vyměřil soud trest 8,5 roku vězení, podnikatelce Lucii Novanské pak 5 let vězení. Rathovi by měl navíc propadnout majetek a Novanská by měla zaplatit peněžitý trest. Ani jeden z obžalovaných dnes u soudu osobně nebyl. Rozsudek není pravomocný. Obhájkyně obou obžalovaných se odvolaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud s Davidem Rathem. Na snímku uprostřed je předseda soudního senátu Robert Pacovský

Soud s Davidem Rathem. Na snímku uprostřed je předseda soudního senátu Robert Pacovský | Foto: Filip Jandourek

Kauza se týká veřejných zakázek ve Středočeském kraji. Rath byl odsouzený za přijetí úplatku, Novanská za to, že organizovala zmanipulované zakázky.

Rathovi kromě trestu 8,5 roku odnětí svobody nepodmíněně určil soud také k propadnutí více než osmi milionů korun zajištěných v Hostivici, 44 tisíc eur a pěti milionů na bankovním účtu jeho advokáta Adama Černého. Soudce rozhodl také o propadnutí věci – sedmi milionů zajištěných v krabici od vína.

Přehrát

00:00 / 00:00

Speciál Radiožurnálu k rozsudku v kauze Rath. Hovoří mj. Lenka Bradáčová či Miloš Petera

Novanská dostala k pětiletému trestu vězení ještě peněžitý trest ve výši půl milionu korun.

Rath dnes u soudu nebyl. Požádal, aby se jednání konalo bez jeho přítomnosti a soudce mu vyhověl. Totéž platí i pro Novanskou.

Státní zástupce Petr Jirát pro Ratha navrhoval 9 let vězení a u obou obžalovaných si představoval také větší majetkový postih. I když prý ještě zváží odvolání, obecně je s verdiktem spokojený.

„Byť je to rozsudek nepravomocný, považuji ho za vítězství obžaloby, protože obžalovaní byli uznáni v plném rozsahu obžaloby ze všech trestných činů,“ uvedl Jirát.

Trest 8,5 roku pro Davida Ratha patří mezi nejvyšší pro politiky

Číst článek

Bývalý hejtman v rozhovoru pro Českou televizi označil proces za „exemplární divadlo, které se spravedlností nemá nic společného“. V podobném duchu reagovala na verdikt i Rathova obhájkyně Marcela Ondřejová. „Je to výsledek dlouhého procesu, procesu, kde byla porušena veškerá práva obžalovaného,“ řekla.

Podle ní bylo porušeno právo Ratha na spravedlivý proces a v posledních týdnech i právo na obhajobu. Rath už potvrdil, že se proti verdiktu odvolá.

 

Očekávatelný, ale zatím nepravomocný, reagují politici na verdikt v kauze Rath

Číst článek

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme