Lidí ohrožených hazardem přibývá. Loni bylo v ČR sto tisíc patologických hráčů

Přibývá lidí, kteří mají problém s hraním na automatech, sázením nebo on-line hrami. Už teď odborníci evidují na sto tisíc gamblerů. Vyplývá to z dnes zveřejněné výroční zprávy o hazardním hraní za loňský rok. Představili ji šéf národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Viktor Mravčík a národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herna, videoterminál (ilustrační foto)

Herna, videoterminál (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Samotné autory zprávy překvapilo, že zkušenost s hazardem má až třetina mladých lidí ve věku od 15 do 17 let. Ti si nejčastěji vyzkouší online hry.

„Zejména se jedná o kursové sázení u chlapců, dále o loterie a také o online hraní. Právě online hraní je fenoménem poslední doby. Zkušenosti populace s online hraním narůstají nejvýrazněji,“ upřesňuje šéf Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Viktor Mravčík.

Přehrát

00:00 / 00:00

V ČR je na sto tisíc patologických hráčů hazardu. Hostem ČRo byl šéf Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Viktor Mravčík

První zkušenosti získávají děti už kolem deseti let. A pokud mají přístup k účtu rodičů nebo mají vlastní platební kartu, můžou udělat do rodinného rozpočtu poměrně znatelnou díru.

Největší riziko závislosti na hazardu ale hrozí lidem ve věku od třiceti do čtyřiceti let. Ze zprávy vyplývá, že v posledním roce si některou z hazardních her zahrála třetina dospělých Čechů a Češek. Vyšší míru rizika závislosti přitom vykazují muži.

„Podle našich odhadů tvoří ženy pětinu až čtvrtinu, zbytek jsou muži. Také v léčbě tvoří velkou většinu muži, ženy pouze desetinu. Riziko je nejvyšší u technických her, výherních hracích přístrojů či videoloterijních terminálů. Ale není zanedbatelné ani u online hraní či kurzového sázení,“ dodává Mravčík.

Někteří lidé, jak vysvětluje národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, jsou závislostí ohrožení víc, než ostatní.

„Celá řada patologických hráčů jsou lidé, kteří mají jakousi předispozici k nějakému návykovému chování. Často jsou to i lidé, kteří mají nějaký problém v oblasti duševního zdraví, nebo je tam jiná závislost, třeba drogy či alkohol, tam je to výrazně vyšší než v běžné populaci,“ říká.

Problémem je, že je málo zařízení, kde by se mohli závislí hráči léčit. Ze sta tisíc, kteří by to potřebovali, se jich k odpovídající péči dostane ročně jen tisícovka.

Češi loni za hazard utratili 138 miliard

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil také upozorňuje, že navzdory proklamacím vlády, že chce hazardu učinit přítrž, narostly příjmy loterijních společností meziročně o deset procent.

V minulém roce Češi za hazard utratili 138 miliard korun, zpátky dostali zhruba 107 miliard. Provozovatelé na nich tedy vydělali zhruba 31 miliard. A nebyli sami. Obce měly z hazardu příjem 5 a půl miliardy, stát přes dvě miliardy korun.

Důsledky hazardu by měl omezit nový loterijní zákon, který bude projednávat vláda. A do roku 2018 má přijít řada dalších opatření, ať už v rámci prevence nebo pomoci závislým.

„Jednou z aktivit je jakási preventivně informační platforma, která by zahrnovala jak web se statistickými informacemi, tak nějaké interaktivní poradenství, telefonní linku pomoci,“ upřesňuje některá opatření Mravčík. Vzniknout by mohla také centra pro pomoc při závislostech, středisko by mělo být v každém kraji.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme