Pomoc pro 152 křesťanských uprchlíků z Iráku je připravená, říká nadační fond

Do České republiky by mohlo přijít 152 iráckých křesťanů prchajících před islámskými radikály. Řadě z nich islamisté zavraždili muže, děti i další příbuzné. Jako křesťané se na místě nedočkají pomoci. O tu se chce na vlastní náklady postarat Nadační fond Generace 21. Vláda musí příjezd uprchlíků do Česka schválit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisícovky lidí musely opustit své domovy a přežívají v uprchlických táborech

Tisícovky lidí musely opustit své domovy a přežívají v uprchlických táborech | Foto: Jarmila Štuková, Lenka Klicperová

„Jejího muže, policistu, zabila nálož v autě, kterou před nemocnici, kterou hlídal, umístili islamisté,“ vypráví Salman Hasan, humanitární pracovník a misionář příběh jedné z žen, která by chtěla se svými třemi dětmi v České republice žít.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do České republiky by mohlo přijít 152 iráckých křesťanů prchajících před islámskými radikály, informuje Věra Masopustová

„Když jste žena, kterou nechrání její muž nebo bratr, nemáte šanci přežít,“ popisuje situaci křesťanů v uprchlickém táboře Salman Hasan.

Ve skupině, která by mohla do Česka přijet, je 10 vdov s dětmi, polovina mužů má vysokoškolské nebo vyšší odborné vzdělání.

Důkladné ověření identity

Při jejich výběru byla důležitá hlavně věrohodná identita, potvrzuje Jan Dezort z Nadačního fondu Generace 21, který do uprchlického tábora v Erbílu jezdí.

„Vybírali jsme osoby, u kterých naši spolupracovníci nebo naše kontakty – ať už církevní vedoucí, humanitární pracovníci na místě, nebo ti, kteří tam jezdí – mohou verifikovat jejich historii, jejich příběh. Kde můžeme křížově ověřit jejich identitu.“

Pokud se fondu podaří uprchlíky z Iráku do Česka přivézt, bude tu o ně postaráno. Jednotlivé rodiny si rozdělí zdejší křesťané. Pomoc je už připravená.

„K dnešnímu datu jsme schopni ubytovat všech 152 lidí,“ říká ředitel Nadačního fondu Generace 21 Jan Talafant. „Jsou vlastně dva druhy ubytování.“

„V první fázi budou společně a projdou nějakým přijímacím azylovým řízením, takže to bude buď objekt ministerstva vnitra, nebo náš, který nabízíme. A potom je to v rodinách,“ vysvětluje Talafant.

Všechnu potřebnou dokumentaci k převezení iráckých uprchlíků do Česka předal Nadační fond Generace 21 minulý týden úřadu vlády. Ten je dal k vyřízení ministerstvu vnitra.

Věra Pfeifferová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme