Asi 50 běženců se pokusilo utéct ze zařízení v Bělé pod Bezdězem

Zhruba 50 až 60 běženců se dnes pokusilo utéct ze zařízení pro uprchlíky v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku. Poškodili dvě branky, mimo pozemek zařízení se ale nedostali. České televizi to řekl ministr vnitra Milan Chovanec. Různé formy protestu jsou podle cizinecké policie v těchto zařízeních časté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zhruba 50 běženců se 30. července pokusilo utéct ze zařízení pro uprchlíky v Bělé pod Bezdězem (na snímku z 21. července).

Zhruba 50 běženců se 30. července pokusilo utéct ze zařízení pro uprchlíky v Bělé pod Bezdězem (na snímku z 21. července). | Zdroj: ČTK

„Zhruba padesátka ubytovaných v tomto zařízení, tedy cizinců v detenci, začala protestovat proti podmínkám a tomu, že procedura je z jejich pohledu pomalá,“ řekl Českému rozhlasu ministr vnitra Milan Chovanec.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pokusu běženců o útěk mluvil ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD a ředitelka Sdružení pro integraci a migraci Magda Faltová

Podle něj probíhá rozhodování standardně a zcela podle českých i evropských pravidel. Cizinci v detenci čekají zhruba 3-4 týdny.

„Není možné podmínky měnit podle toho, jak se komu zlíbí. Oni přišli do této země, jsou zde hosté, žádají tady o politický azyl případně o mezinárodní ochranu a musí vyčkat, až ČR tu žádost vyřídí, případně až budou vráceni do země, odkud přišli. Já jinou variantu nepřipouštím,“ prohlásil Chovanec.

Běženci podle něj v zařízeních rozhodně nestrádají. „Navštívil jsem několik těch zařízení a podmínky jsou dostatečné. Ti lidé netrpí, mají střechu nad hlavou, mají teplou a studenou vodu, mají stravu. Tam kde jsem byl, byla místnost, kde mohli hrát ping-pong, mají tam venku sportoviště. Nemyslím, si, že by byli v podmínkách, které neodpovídají 21. století,“ uvedl Chovanec.

Dvě vytržené branky

Cizinci při pokusu o útěk poškodili majetek zařízení. „Vytrhli dvě branky, ale nepodařilo se jim poškodit oplocení areálu, takže nedošlo k žádnému útěku žádného z cizinců,“ řekla ČTK mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Než přijely policejní posily z Prahy, situace už byla vyřešená.

Různé formy protestů jsou podle Rendlové v těchto zařízeních časté. Běženci například drží hladovky nebo se snaží sebepoškozovat, protože v táboře nechtějí být a nechtějí být eskortováni zpět do země, ze které uprchli.

V Bělé má přibýt 130 míst

Zařízení pro zajištění cizinců v Bělé pod Bezdězem má kapacitu 270 lůžek. Slouží k zajištění cizinců, kterým cizinecká policie vydala rozhodnutí o správním vyhoštění a o zajištění. Vzniklo počátkem 90. let v objektech, které předtím používala sovětská armáda.

Vláda v polovině července rozhodla, že kapacita střediska bude kvůli současné uprchlické krizi navýšena. Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra už dříve řekla, že do konce roku 2016 by v něm mělo být přibližně 400 míst.

ČTK, ČRo, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme