Sobotka: Fond ohrožených dětí musí vypracovat plán, jak sníží dluhy

Vláda chce zachránit Fond ohrožených dětí. Organizaci pro děti v tísni je ochotna poskytnout mimořádnou dotaci 30 milionů korun. Fond ale musí kabinetu do tří týdnů předložit jasný plán, jak chce snížit své dluhy. Celkem dluží 120 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

„Fond bude muset snížit své provozní náklady. Měli by podle mého názoru snížit počet zaměstnanců, prodat některé nemovitosti, které mají. Měli by se zkrátka chovat jako organizace, která musí primárně zaplatit své dluhy, aby mohla fungovat dál,“ upozornil ve vysílání Českého rozhlasu premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Podle něj musí plán úspor prokázat, že je Fond ohrožených dětí udržitelný: „Pokud ten projekt nebude udržitelný, pak nemá smysl, aby do něj vláda dávala další veřejné prostředky.“

„Návrh restrukturalizačního plánu posoudí lidé z ministerstva financí a ministerstva práce a sociálních věcí. Předpokládám, že ministři dají vládě doporučení za tři týdny,“ dodal premiér.

Takzvané Klokánky se v současné době starají o více než 300 dětí. Fond dluží na sociálních odvodech přes 20 milionů korun, desítky milionů pak za provoz a na výplatách.

Bývalá předsedkyně fondu Marie Vodičková si v minulosti opakovaně stěžovala na nedostatek peněz a malé příspěvky od státu. Žádala pro Klokánky o mimořádné dotace a výjimky. Ministerstvo práce to zamítlo, podle něj fond dlouhodobě špatně hospodařil.

Členové fondu se v červnu rozhodli, že se pokusí o oddlužení. Změnili stanovy tak, aby z poboček a azylových domů mohly vzniknout takzvané pobočné spolky. Ty by měly dál fungovat pod fondem, ale už by neodpovídaly za jeho dluhy. Samy by si také obstarávaly peníze na provoz a žádaly kraje o dotace.

Vodičkovou vystřídal v předsednickém křesle ředitel štěrboholského Klokánku Jan Vaněk. Pokud podle něj Klokánky mimořádnou pomoc od státu nezískají, budou se muset zařízení zavírat.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme