ČOI varuje před dalšími 'šmejdy'. Firma IQ Teleshopping láká seniory na falešné výhry

Údajné výhře v podobě dovolené u moře nebo televize v posledních týdnech podlehly desítky seniorů po celém Česku. Nová společnost IQ Teleshopping se zaměřuje na pořádání předváděcích akcí. Problémy ale přichází, když si senioři nákup rozmyslí. V sídle společnosti totiž nikdo není a zboží není kam vrátit. Česká obchodní inspekce už firmě vyměřila tři pokuty za celkem 300 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aktivní senioři v Mladé Boleslavi

Aktivní senioři v Mladé Boleslavi | Foto: Jana Huzilová

Před IQ Teleshoppingem varovala také společnost dTest. Podle jejího právníka Lukáše Zeleného je firma ukázkovým příkladem takzvaných šmejdů.

„U IQ Teleshopping se přesně ukazuje, proč je obtížné získat zpět desítky tisíc korun za nechtěné, předražené zboží. Je těžké uplatnit právo na odstoupení od smlouvy. V sídle společnosti není nikdo k zastižení, vracené zboží si nikdo nepřebírá a obchodník se pravidelně přejmenovává a mění sídlo,“ popsal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Praktiky dalších takzvaných šmejdů, společnosti IQ Teleshopping, popsala Barbora Kladivová

Podobným praktikám museli čelit i manželé Gazárkovi. Z předváděcí akce IQ Teleshoppingu si odnesli hrnce na vaření, vysavač a papiňák. Oni i ostatní senioři na ni dostali pozvánku a všichni na místě vyhráli televizi.

„Je to hrozné, byla jsem na mrtvici. Ale protože miluju svého muže a on už chtěl velkou obrazovku, tak jsme to spočítali. S tou televizí by to bylo celkem přijatelné,“ popsala rozhodování Marie Gazárková.

Manželé za zboží dohromady zaplatili 30 tisíc korun. Prodejci je kvůli tomu odvezli k bankomatu, kde sumu vybrali.

Slíbenou výhru v podobě televize si s sebou ale neodvezli. Společnost IQ Teleshopping ji měla později dovézt k nim domů. To se ale podle Marie Gazárkové nestalo.

Gazárkovi si po týdnu nákup rozmysleli. Zboží chtěli vrátit, jenže nebylo kam. Společnost na dopisy ani na zaslané zboží nereagovala.

Pokuty od ČOI

Na firmu se hromadí stížnosti u ČOI.

„Pokud vám někdo bude slibovat, že jste něco vyhráli, že se máte dostavit do kulturního centra, nedejte na to. Ve finále se na místě koná klasická předváděcí akce. Ti lidé jsou školeni, aby vám výrobky prodali za ceny, které se jim vyplatí nabízet,“ upozornil mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Přehrát

00:00 / 00:00

Varování před společností IQ Teleshopping zdůvodnil v Ranním interview mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich

„Česká obchodní inspekce od začátku letošního roku provedla u této společnosti 46 kontrol a kromě dvou případů vždy s porušením zákona,“ dodal.

IQ Teleshopping musí zaplatit pokuty dohromady za 300 tisíc korun. Kdy tak učiní, ale není jasné. Firma totiž sídlí na fiktivní adrese v Rybné ulici na Praze 1, kde v kanceláři sedí jedna sekretářka zastupující stovky společností.

‚Úkryt' na Praze 1

Podobný postup volí i dalších 1700 společností, které se soustředí do centra metropole, protože se chtějí vyhnout kontrolám finančního úřadu. Podle statistiky totiž vychází na podnikatele se sídlem na Praze 1 jednou za 105 let.

Majitelem a jednatelem IQ Teleshoppingu je od poloviny července podnikatel Petr Havránek. Na uvedené adrese nebyl k zastižení, Českému rozhlasu se ale nakonec 37letého podnikatele a majitele likvidátorské firmy podařilo zkontaktovat.

Společnost si koupil za 19 tisíc korun. Chtěl si tak rozšířit své podnikatelské aktivity. O pořádání prodejních akcí prý nevěděl. „Koupil jsem ji kvůli názvu a také kvůli tomu, že jsem si chtěl pořídit call centrum,“ řekl.

Bývalého jednatele společnosti Michala Kožleje, který dal firmě název IQ Teleshopping, není možné kontaktovat. Adresu trvalého bydliště má na městském úřadě v Mělníku a telefon má trvale vypnutý.

Česká obchodní inspekce seniory před účastí na předváděcích akcích varuje.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme