Kardinál Duka zakázal konání akcí Prague Pride v katolické farnosti

Z programu festivalu Prague Pride, zaměřeného na práva homosexuální menšiny, zmizely dvě akce, které se měly původně konat na půdě Akademické farnosti při kostele Nejsvětějšího Salvátora. Promítání filmu o knězi s homosexuálními sklony a vystoupení řádové sestry na téma šikana v církvi zakázal pražský arcibiskup Dominik Duka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Účastníci Prague Pride 2014

Účastníci Prague Pride 2014 | Foto: Jana Šustová

Zástupci spolku Logos, který sdružuje věřící homosexuály, ujišťují, že na promítání i přednášku dojde, ovšem ne na půdě římskokatolické církve.

Několik dní se uvnitř církve vedla debata o tom, zda může farnost obě akce pořádat. Kardinál Duka nakonec využil svého práva a jako pražský arcibiskup vydal zákaz.

„Dopisovali jsme si o tom a včera jsme se při jedné příležitosti setkali. Měli jsme delší rozhovor, velmi přátelský a otevřený,“ řekl Českému rozhlasu teolog a farář od svatého Salvátora Tomáš Halík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kardinál Duka zakázal konání akcí Prague Pride ve farnosti při kostele Nejsvětějšího Salvátora. Proč, vysvětlil tamní farář Tomáš Halík

„Vadí mu osoba té sestry, která se dostala do konfliktu s církevními představenými, a vadí mu ta časová koincidence – aby se tato akce nevydávala za jakousi církevní podporu Pochodu hrdosti,“ vysvětlil Dukův postoj.

Podle Halíka došlo k určitému nedorozumění, protože obě akce neměly být nikdy vnímány jako podpora Prague Pride ze strany farnosti. Ta chtěla prý jen poskytnout prostor pro akademickou debatu o homosexualitě a církvi.

„Pan kardinál řekl, že vůči debatě jako takové námitky nemá, ale že se mu zdá časová koincidence nešťastná. Já to samozřejmě respektuji. A myslím si, že tomu dialogu není a nemůže být konec, takže se k tomu za nějakou dobu vrátíme. V jinou dobu, možná s jinými účastníky, ale se stejnou otevřeností,“ dodal Halík.

Věřící homosexuálové: Jsme zarmouceni

Spolek Logos chystal na základě dohody s Akademickou farností na 12. srpna besedu s americkou řeholnicí Jeannine Gramickovou nazvanou O šikaně v církvi a mimo ni, na čtvrtek 13. srpna pak promítání polského filmu Ve jménu.

„Jsme znepokojeni a zároveň zarmouceni tím, že vedení římskokatolické církve v České republice prostřednictvím kardinála Duky a priori odmítá tuto příležitost k dialogu, kterou ve spolupráci s festivalem Prague Pride nabízíme,“ stojí v tiskové zprávě.

Kardinál Dominik Duka | Foto: Adam Kebrt

Kardinál Duka už počátkem týdne uvedl, že některé postoje účastníků a organizátorů festivalu Prague Pride katolická církev sdílet nemůže.

S odvoláním na katechismus upozornil, že „nezanedbatelný počet mužů a žen má vrozené homosexuální sklony“, tento stav si ale nezvolili, a proto „je třeba se vůči nim vyhnout jakémukoliv náznaku nespravedlivé diskriminace.“

„Je ale třeba i vědět, že katechismus připomíná, že homosexuální jednání je vnitřně nezřízené a nemůže být schvalováno,“ dodal Duka.

Duka: Většina účastníků festivalu nejsou věřící

Podle něj také není šťastné, když se tato problematika v církvi otevírá v souvislosti s festivalem, protože převážná část účastníků nejsou věřící a není jejich záměrem řešit vztah k církvi.

Během týdne se však pravděpodobně uvnitř církve ozvaly další protestní hlasy, které mohly vést k tomu, že Duka nakonec pořádání obou akcí zakázal.

Halík zdůraznil, že má na takzvaný Pochod hrdosti podobný názor jako kardinál Duka: „Domnívám se, že podobné akce mají smysl v Rusku, kde jsou homosexuálové předmětem pronásledování, ale stěží u nás, kde je nikdo nepronásleduje.“

Dodal, že podle oficiálního názoru katolické církve sice není homosexuální orientace jako taková hříchem, svátostné manželství ale mohou uzavřít pouze muž a žena. „A s tím zcela souhlasím,“ uzavřel Halík.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme