Bradáčová podala kárnou žalobu kvůli propuštění exsenátora Nováka z vězení

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová podala kárnou žalobu na chomutovského okresního žalobce Ladislava Kosána. Ten se prý letos na jaře dostatečně nepostavil proti podmínečnému propuštění někdejšího senátora za ODS Alexandra Nováka z vězení. Novák si odpykával čtyřletý trest za korupci, po dvou letech se ale dostal na svobodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lenka Bradáčová

Lenka Bradáčová | Foto: Filip Jandourek

Lenka Bradáčová v prohlášení bez dalších podrobností uvedla, že kárnou žalobu bude projednávat Nejvyšší správní soud.

Soud pustil Nováka na svobodu letos v květnu. Zaručilo se za něj sdružení motorkářů Gryphons, které bylo s odsouzeným Novákem v kontaktu už před nástupem do vězení.

Nad postupem žalobce Kosána se v minulosti podivoval i jeho nadřízený, krajský státní zástupce Jan Jakovec. Kosánovi vyčetl, že například opomněl soud upozornit, že se Novák vyhýbal nástupu do vězení.

Státní zástupce Ladislav Kosán se ke kárné žalobě zatím nevyjádřil, podle sekretářky soudu má dovolenou. Už dříve ale uvedl, že za svým rozhodnutím stojí.

Chomutov, kde byl Novák starostou, v roce 1999 prodal akcie ve firmách Severočeská energetika a Severočeská plynárenská společnost za více než 317 milionů korun německé firmě VNG Leipzig. Ta za zprostředkování poslala 2,27 milionu marek (přes 40 milionů korun). Podle obžaloby suma skončila na rakouském účtu Novákových.

Novák dostal nejdříve dvouletou podmínku, krajský soud pak trest zpřísnil na čtyři roky vězení a pětimilionovou pokutu.

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme