Hasiči museli v červenci zasahovat u rekordního počtu požárů. Zemřelo 20 lidí

V červenci hořelo na více než 2600 místech, to je skoro o tisíc víc než ve stejném období loni. Hasiči tak museli zasahovat u rekordního počtu požárů. Podle nich za to může hlavně extrémně suché a horké počasí. Plameny zabily 20 lidí a dalších 140 zranily.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Požár lesního porostu v Hamrech

Požár lesního porostu v Hamrech | Foto: HZS Pardubického kraje

„Bohužel byly tyto požáry také velmi tragické. Zemřelo při nich 20 osob, což je také nejvíce za poslední roky,“ řekla mluvčí hasičů Nikol Zaoralová.

„Průměrně vyjíždějí hasiči k 52 požárům denně. Během července jich bylo někdy až 180 během jediného dne,“ uvedla Zaoralová. Škody přesáhly 200 milionů korun.

Největší množství požárů vzniklo v přírodním prostředí. Ve vyprahlé krajině stačila mnohdy jediná jiskra od kola vlaku, z ještě horkého výfuku auta nebo od kombajnu.

„Hodně jich bylo také spojeno se žněmi, které probíhaly na polích. Nejčastější příčinou požárů byly technické závady a lidská nedbalost,“ dodala Zaoralová.

Člověk měl na svědomí například požár bytu v Teplicích. „Příčinou vzniku požáru byl pokus vypálit vosí hnízdo,“ popsal Lukáš Marvan z hasičského sboru Ústeckého kraje.

Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme