Fond dopravy nemá na dostavbu dálnic, peníze chybí i železnici

Státní fond dopravní infrastruktury zahájí příští rok pouze dvě nové stavby - silnice mezi Třanovicemi a Nebory u Třince a obchvat kolem Opavy. Rozpočet, který v tuto chvíli počítá pro rok 2016 s necelými 50 miliardami korun z národních zdrojů, následně postačí pouze na opravy a údržbu stávajících silnic a železnic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba opatovické křižovatky (březen 2015)

Stavba opatovické křižovatky (březen 2015) | Foto: Iveta Záleská

Fond nebude mít například peníze na pokračování výstavby dálnice D11 mezi Hradcem Králové a Smiřicemi, R35 mezi Opatovicemi a Ostrovem nebo na modernizaci pěti nových úseků D1.

Současně se nedostatek financí dotkne i Správy železniční dopravní cesty. Podle ředitele Státního fondu dopravní infrastruktury Zbyňka Hořelici chybí peníze na optimalizaci trati mezi Českým Těšínem a Dětmarovicemi nebo třeba na rekonstrukci Negrelliho viaduktu v Praze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fondu dopravy chybí finanční prostředky. Mluvil o tom ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Zbyněk Hořelica

O navýšení státního příspěvku na stavby silnic i železnic v roce 2016 jednají resorty dopravy a financí. Hořelica věří, že fond další prostředky získá.

„Potřebovali bychom 7,6 miliardy korun z národních zdrojů. Pokud bychom tyto prostředky dostali, byly by tím pokryty nové stavby, které jsou připravované k realizaci,“ uvádí s tím, že by se díky navýšení rozpočtu mohly také začít čerpat další prostředky z evropských zdrojů, a to až ve výši 5,3 miliardy korun.

V letošním roce hospodaří Státní fond dopravní infrastruktury s 94,4 miliardy korun. Kromě peněz ze státního rozpočtu jsou jeho součástí i peníze z evropských dotací.

ČRo, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme