Němeček chce, aby byli podvodní léčitelé trestně odpovědní. Podá nový návrh

Podvodní léčitelé, kteří zakazují lidem klasickou léčbu, by měli být podle ministerstva zdravotnictví trestně odpovědní. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD už jeden návrh na odpovědnost léčitelů podal. Vláda ho ale zamítla. Na podzim proto předloží další konkrétní plán. Zkušenosti některých lidí totiž ukazují, že rady podvodných léčitelů mohou být někdy až životu nebezpečné. Doporučují například pití dezinfekčních prostředků nebo klystýr.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatopluk Němeček

Svatopluk Němeček | Foto: Filip Jandourek

„Ty závažné hovoří o tom, jak léčitel doporučil, že by si lidé měli dát klystýr, protože to podle šarlatána nebyla rakovina, ale červi v těle, kteří se zapouzdřili a vytvořili bulku, která jen vypadá jako nádor,“ popisuje mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr Němeček chce, aby podvodní léčitelé byli trestně odpovědní. Na podzim předloží další konkrétní plán

V reakci na tragický příběh klienta spolku Slunce naděje Marcela Wimmera, o kterém informoval Radiožurnál, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček před rokem slíbil, že podobným praktikám zabrání.

Návrh na odpovědnost léčitelů připravil, zamítlo ho ale ministerstvo spravedlnosti. Podle mluvčí resortu spravedlnosti Terezy Schejbalové nebylo z návrhu zcela jasné, kdo přesně je léčitelem a jakou má pak zodpovědnost za případné zdravotní následky.

„Původní návrh byl podle názoru ministerstva spravedlnosti zcela neurčitý, proto mu nevyhovělo. Tento návrh se stal později předmětem sporu, přičemž vláda se poté přiklonila ke stanovisku ministerstva spravedlnosti,“ uvádí Schejbalová.

Ministr Němeček proto na podzim předloží další návrh. „Nejprve je třeba přesně vymezit, co je přípustným léčitelstvím a co lze považovat za činnost vážně ohrožující zdraví či životy osob,“ vysvětluje Dana Šalamunová z ministerstva zdravotnictví.

Tresty jen za ohrožení života člověka

Ani druhý návrh ale nemusí být jednoduché prosadit. Proti už se postavili někteří léčitelé, jako je například Tomáš Jarolím, který dříve vedl Svaz léčitelů, organizaci, která se nedávno rozpadla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Léčitelé by mohli být trestně odpovědní za to, když svými postupy ohrozí život pacienta. Téma pro psychologa Prokopa Remeše

„Tam bude rozdílná trestní odpovědnost léčitele, kterého zavřou druhý den, a trestní odpovědnost lékaře, který má lékařskou komoru, která se za něj postaví,“ říká Jarolím.

Tresty by se podle ministerstva zdravotnictví neměly vztahovat na případy, kdy nemocní lidé pouze platí za neověřené metody, které jim neuškodí.

Pro trestní odpovědnost léčitelů se vyslovil i psycholog Prokop Remeš, který je zároveň odborníkem přes náboženské sekty.

„Tam, kde je prokazatelné nějaké ublížení, by samozřejmě nějaká míra odpovědnosti a trestního postihu měla být. Nemyslím si, že by to teď mělo být nějaké 'hurá na ně' a všechny hned trestat, ale na druhou stranu současný stav, kdy ti lidí jsou zcela bez jakékoliv odpovědnosti, je neúnosný,“ míní Remeš.

Zatímco v Česku se může za léčitele vydávat kdokoliv, v Německu je k léčitelství nutná živnost. Tu získá jen odborně vzdělaný člověk.

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme