Česko možná zažívá rekordní vedra a sucho. Teploty budou atakovat 40 stupňů

Do Česka se opět vrátila tropická vedra. Předpovědi počasí hlásí, že ani v příštích dnech teploty neklesnou pod třicítku, v nejbližších dnech bude až 38 a více stupňů Celsia. ČHMÚ vydal před velmi vysokými teplotami od pátečního dopoledne do sobotního večera výstrahu pro celou republiku. Tropické teploty se v Česku udrží i začátkem příštího týdne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při pobytu na přímém slunci používat ochranné prostředky (krémy s vysokým UV filtrem, sluneční brýle, pokrývku hlavy).

Při pobytu na přímém slunci používat ochranné prostředky (krémy s vysokým UV filtrem, sluneční brýle, pokrývku hlavy). | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Česko dál sužují extrémně vysoké teploty. A podle některých odhadů můžou v dalších dnech překonat absolutní historický rekord – 40,4 stupně.

Extrémně horké počasí pocíťují lidé v Česku i na svých účtech. Hlavně těch za elektřinu, například kvůli klimatizacím. Spotřeba elektřiny letos roste až o 40 procent. Sucho navíc zastavilo malé vodní elektrárny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko trápí extrémní vedra. Mluvil o tom Petr Dvořák z ČHMÚ

Sucho a vedra trápí i zemědělce nebo rybáře. Třeba v Ohři totiž kvůli dlouhotrvajícím vedrům hynou původní druhy ryb. Zároveň dál hrozí velké nebezpečí vzniku požárů.

Jestli absolutní teplotní rekord padne, ukáže první polovina srpna. Historicky nejvyšší teplotu v Česku naměřili v roce 2012 ve středočeských Dobřichovicích. Tato část země, spolu s jižní Moravou, patří k dlouhodobě nejteplejším regionům. Podle údajů průměrných teplot za letošní první pololetí se přitom do čela žebříčku dostala Praha.

Praha nejteplejším místem republiky

V této souvislosti se mluví třeba o skleníkovém efektu, který způsobují skleníkové plyny. Podle Petra Dvořáka z Českého hydrometeorologického ústavu za to může také takzvaný teplotní ostrov města.

„To je mikroklimatologický fenomén, který je ve světě dobře známý. Můžeme si představit město jako velikou, převážně betonovou nebo asfaltovou plochu. Města se rozrůstají, přibývá ulic, přibývá betonové výstavby. To jsou všechno faktory, které se promítají do zvyšování teploty vzduchu v centru města,“ vysvětluje.

Podle architekta Osamu Okamury je to věc, která je stavitele a urbanisty téma. Přemýšlejí třeba, jak do měst dostat víc zeleně, která zlepšuje klima.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, jak se města brání a mohou bránit vedrům, mluvil architekt Osamu Okamura

„V některých městech se uvažuje o tom, že bude povinné používat více ozeleněných střech a zelených fasád, které nezabírají další plochu ve městě, ale využívají jenom ploch na stávajících fasádách a střechách domů,“ říká Okamura.

„Současně se samozřejmě přemýšlí o určitých opatřeních, které jsou technického rázu, třeba klimatizace ve veřejné dopravě. To je i u nás teď velké téma. Mnohá města to zavedla a velmi účinně tímto zabezpečí, aby se obyvatelé nepřehřívali, protože se můžou kdykoli v městské dopravě ochladit,“ dodává architekt.

„Aktuální výsledky, které v rámci celosvětového výzkumného úsilí dostáváme, naznačují spíše pesimistický vývoj. V projekcích nám pro 21. století naskakuje například právě větší frekvence vln veder a na ně vázaných období sucha,“ říká klimatolog Aleš Farda z Centra výzkumu globální změny akademie věd CzechGlobe.

Zdroj: http://www.intersucho.cz

Hlavní město bude jedním z nejteplejších míst v Česku i v pátek, rtuť teploměru zde může vystoupat až k 38 stupňům Celsia. Na zbylém území Česka teplota přes den nespadne pod 33 stupňů. Čeká nás zároveň velmi teplá noc – teplota klesne po západu slunce jen na 20 až 16 stupňů.

Také o víkendu bude vedro. V sobotu zůstane obloha jasná až polojasná. Během dne se ale bude od západu postupně zatahovat a místy zahrozí přeháňky, nebo dokonce bouřky. V nich může přechodně zesílit vítr, který jinak bude po celý den mírný a vanout bude od jihu až jihovýchodu.

Sucho potrvá ještě nejméně dva týdny. Odpolední teploty můžou pak v první polovině srpna přesáhnout 39 stupňů. Letošní prázdniny tak mohou být nejteplejší a nejsušší v historii měření.

Teploty vystoupí opět až na 38 stupňů, až do večer platí před vysokými teplotami výstraha ČHMÚ. Ani v noci nepřijde ochlazení, teploty spadnou maximálně na 21 až 17 stupních.

V neděli přibudou na obloze mraky, meteorologové očekávají oblačné až polojasné počasí, v Čechách dokonce až zataženo. Může zapršet a místy přijít i bouřky. Zatímco na Moravě a ve Slezsku se teploty udrží nad 30 stupni a dosáhnou až 34 stupňů Celsia, v Čechách se budou pohybovat „jen“ kolem třicítky.

Vedra nepoleví ani po víkendu. Naopak se budou po mírném nedělním výkyvu opět stupňovat. V pondělí bude 34 stupňů, v týdnu opět až 36 stupňů Celsia.

ČRo, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme