Kvůli kauze České pošty se na žádost Chovance sejde bezpečnostní rada

Příští čtvrtek večer se sejde předsednictvo Bezpečnostní rady státu. O jeho svolání požádal ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD. Důvodem je podle mluvčí resortu ohrožení ekonomických zájmů České pošty a snaha destabilizovat ministerstvo. Chovancova žádost pravděpodobně souvisí s informacemi o údajné korupci při jednání s poštou, které v půlce týdne zveřejnil server Neovlivní.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Chovanec

Milan Chovanec | Foto: Filip Jandourek

V případu je zmiňováno právě i Chovancovo jméno, který ale jakékoli takové obvinění odmítl.

Úplatek údajně žádal člen středočeské ČSSD Kamil Choc. Peníze chtěl po podnikateli Lukáši Čadkovi, který vede s Českou poštou spor o 24 milionů korun, sdělil již dříve ČTK Nadační fond proti korupci (NFPK).

Ve sporu jde prý o zakázku, kterou Čadkova firma plnila pro Českou poštu v roce 2010. Z obchodu nakonec sešlo, což přivedlo podnikatele ke krachu. Čadkovi se pak ozval Choc s nabídkou, že spor vyřeší. Podmínkou údajně bylo, že mu Čadek zaplatí tři miliony v hotovosti.

Předsednictvo Bezpečnostní rady státu je pětičlenné. Vedle premiéra se jeho zasedání účastní také ministři financí, vnitra, zahraničních věcí a obrany.

Z jednání mezi Čadkem a Chocem je prý nahrávka, na které Choc slibuje, že získá nový kontrakt za tři miliony korun, dva pro ČSSD, jeden přímo pro ministra vnitra Chovance, do jehož gesce pošta spadá.

Chovanec i ČSSD se od kauzy distancovali. Ministr podal již dříve kvůli případu trestní oznámení. Chovance podporuje i premiér Bohuslav Sobotka. Věc vyšetřuje policie.

Trestní oznámení podala v minulosti i Česká pošta, která ho později rozšířila. „Důvodem rozšíření trestního oznámení z června a podání nového jsou zjevně zfalšované e-maily, které jsou záměrně šířeny do médií s cílem poškodit Českou poštu a její představitele,“ uvedla pošta tento týden v prohlášení.

ČTK, Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme