Policie obvinila šéfku ERÚ Vitáskovou kvůli jmenování Vesecké

Protikorupční policie dnes obvinila předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou ze zneužití pravomoci úřední osoby a z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Trestní stíhání souvisí se jmenováním někdejší nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké do nově vytvořené funkce místopředsedkyně úřadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alena Vitásková

Alena Vitásková | Foto: Filip Jandourek

Vitásková jmenovala Veseckou do funkce místopředsedkyně loni 4. listopadu. Podle policistů tím porušila energetický zákon a způsobila státu škodu nejméně jeden milion korun.

„Doktorka Vesecká nesplňuje zákonem stanovenou podmínku pro výkon funkce místopředsedkyně Energetického regulačního úřadu, to jest uloženou povinnost mít nejméně sedm let praxe v oboru energetiky a z toho tři roky v řídící nebo vedoucí funkci,“ řekl Radiožurnálu mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie obvinila šéfku ERÚ Alenu Vitáskovou. Podrobnosti zjišťovala Eliška Malínská

Alena Vitásková je stíhána na svobodě, kauzu dozoruje Okresní státní zastupitelství v Jihlavě. Dozorující státní zástupce Kamil Špelda uvedl, že šéfku ERÚ teď vyslechnou.

"Samozřejmě má právo si podat stížnost, má právo navrhovat a předkládat důkazy, takže ta důkazní situace se může v průběhu vyšetřování dále doplnit,“ poznamenal státní zástupce.

Výši způsobené škody policie vyvozuje z platu, který Vesecká dostávala, a z povinných odvodů zaměstnavatele za zaměstnance.

Vitásková obvinění odmítá, podá stížnost

Energetický regulační úřad i Vitásková v minulosti několikrát uvedly, že Vesecká podmínku sedmileté praxe v energetice splňuje, protože se zabývala kauzami souvisejícími právě s energetikou. S postupem policie ERÚ nesouhlasí.

„Je to přesně v tom gardu, s jakým nastoupilo těch 30 policistů, aby nám zabavili jmenovací dekret paní doktorky (Vesecká). Je to naprosto neopodstatněné, neodůvodněné a je to podle nás naprosto účelová věc, která má za cíl zvýšit tlak na Energetický regulační úřad. Paní předsedkyně proti sdělení obvinění podá stížnost,“ reagoval mluvčí ERÚ Jiří Chvojka s tím, že o rezignaci Vitásková navzdory posledním událostem neuvažuje.

Při květnovém zásahu policie hledala mimo jiné právě jmenovací dekret Vesecké, z kanceláří si ale odnesla také data z počítačů či různé listiny. Úřad kriminalistů dekret vydal, Vitásková ale počínání dozorujícího státního zástupce Kamila Špeldy označila za šikanu. ERÚ a jeho šéfka proto na konci července proti postupu policie podaly ústavní stížnost.

Renata Vesecká už místopředsedkyní úřadu není, stále v něm ale pracuje a to v legislativně správní sekci.

V jiném případu, který projednává brněnský krajský soud, čelí Vitásková obžalobě kvůli výstavbě dvou solárních elektráren v Chomutově. V kauze jde o to, že ERÚ dal elektrárnám za nejasných okolností povolení na provoz, což pak Vitásková potvrdila, ačkoliv prý věděla, že věc je sporná.

ČTK, ČRo, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme