Koalice soukromých lékařů se opět schází s ministrem. Kvůli platům

Soukromí lékaři si dnes chtějí vyjednat vyšší platy. Odpoledne má jejich koalice schůzku s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem z ČSSD. Naposledy se viděli v červnu, kdy resort slíbil předložit propočty k navýšení. Částky na vyšší mzdy by mohly jít z peněz, které zdravotnictví získá navýšením odvodů státu. Ten platí zdravotní pojištění za děti, nezaměstnané a seniory.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatopluk Němeček

Svatopluk Němeček | Foto: Filip Jandourek

Víc peněz by uvítala třeba soukromá dětská lékařka z Prahy Miriam Götzová. Měsíčně musí vydělat nejméně 100 tisíc, aby zaplatila zdravotní sestru, pronájem za ordinaci nebo splátku za lékařské přístroje.

Na pacienty nemá tolik času, kolik by chtěla. Nemůže přijmout ani dalšího lékaře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do zdravotnictví půjde víc peněz po lednovém navýšení odvodů, připomíná Veronika Hlaváčová

„Ambulantní lékař musí mít registraci poměrně velkého počtu dětských pacientů, aby se uživil,“ poznamenává Götzová.

Za Koalici soukromých lékařů vyjednává Vladimír Dvořák, který je zároveň předsedou Sdružení soukromých gynekologů. Tvrdí, že někteří soukromníci můžou kvůli nenavýšení platů i skončit.

V červnu mluvil o tom, že by bylo nefér, kdyby peníze navíc dostali jen nemocniční lékaři.
„Náš hlavní návrh je, že by se měla obecně navyšovat platba za práci lékaře a za režii lékařských zařízení. Ať už to jsou to zařízení ambulantní, nebo nemocniční.“

Ministerstvo zdravotnictví dnešní schůzku nechtělo předem komentovat. Šéf resortu Svatopluk Němeček z ČSSD dřív řekl, že bude záležet na propočtech, které dnes resort předloží.

„Vnímal jsem vzkaz, který mi od své členské základny poslali, že i oni mají zaměstnance ve svých ambulancích. A že by chtěli, abychom pamatovali při navyšování i na tento sektor, což považuji samozřejmě za naprosto legitimní.“

Do zdravotnictví půjde víc peněz po lednovém navýšení odvodů. Stát platí zdravotní pojištění za děti, nezaměstnané nebo důchodce. Měsíční částka se zvýší o 59 korun na 904 korun na osobu.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme