Výzva vědců proti xenofobii prohlubuje příkop mezi 'elitami' a společností, tvrdí Ovčáček

Výzva stovek českých vědců k toleranci vůči uprchlíkům podle Jiřího Ovčáčka, mluvčího prezidenta republiky Miloše Zemana, prohlubuje příkop mezi českou společností a takzvanými elitami. Svůj osobní názor na text, který dosud podepsalo přes 1300 osobností, vyjádřil na své dnešní tiskové konferenci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Ovčáček

Jiří Ovčáček | Foto: Filip Jandourek

„Dovolím si se svolením pana prezidenta v této věci sdělit svůj osobní názor. Tato aktivita pouze prohlubuje příkop mezi takzvanými elitami a českou společností,“ řekl mluvčí Hradu na adresu vědců.

Nejlepší odpovědí na petici je podle něj parafráze jejího obsahu. „Všem, kdo v Evropě žijí, by mělo být zajištěno bezpečí a důstojné zacházení,“ prohlásil Ovčáček.

Ve výzvě nazvané Vědci proti strachu a lhostejnosti se stovky vědců, univerzitních profesorů i vysokoškolských pracovníků ohradily proti údajnému nárůstu xenofobních nálad v české společnosti. Aktivní extremistické skupiny podle nich nemají dostatečnou protiváhu.

Výzva politikům i médiím

Osobnosti podepsané pod peticí žádají společnost i o to, aby byla opatrná v soudech a nenechala se manipulovat.

Politiky zas aby při přijímání uprchlíků nezohledňovali vrtkavé nálady veřejného mínění, ale skutečné možnosti. Varují před zneužíváním cizího neštěstí k hromadění levných politických bodů. Vědci také apelovali na média. Vyzvali je, aby informovala pravdivě a nešířila vykonstruované senzace a paniku.

Výzvu podpořili například ředitel Ústavu molekulární genetiky AV ČR Václav Hořejší, biochemička a bývalá předsedkyně Akademie věd ČR Helena Illnerová nebo teolog Tomáš Halík.

Z červnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění vyplývá, že proti přijímání uprchlíků z jihu je víc než 70 procent obyvatel Česka. Akademici za důvod považují ve velké míře strach z neznámého.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme