Vláda Klokánkům mimořádnou dotaci 20 milionů nedá

Fond ohrožených dětí (FOD) a jeho Klokánky nedostanou mimořádnou dotaci 20 milionů korun. Rozdílem dvou hlasů o tom dnes rozhodla vláda. Klokánkům hrozí kvůli dluhům fondu rušení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova zařízení Fondu ohrožených dětí Klokánek v Brně-Líšni (ilustrační foto)

Budova zařízení Fondu ohrožených dětí Klokánek v Brně-Líšni (ilustrační foto) | Foto: Alena Podlucká

S návrhem pomoci zadluženému fondu přišel ministr financí Andrej Babiš z ANO. Podle ministryně práce Michaely Marksové z ČSSD by ale nebyla mimořádná dotace spravedlivá vůči ostatním provozovatelům.

„Tento postup byl od začátku velmi kontroverzní a velmi neférový vůči ostatním poskytovatelům sociálních služeb, kteří se celá léta chovají v souladu s pravidly,“ zdůvodnila Marksová, proč s dotací nesouhlasila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Klokánky mimořádnou dotaci od vlády nedostanou. Jednání kabinetu sledovala reportérka Lenka Jansová

„Není to jenom můj názor. Pro to, aby Fond ohrožených dětí dostal dotaci, bylo jenom sedm členů vlády,“ doplnila ministryně.

Při hlasování se pro podporu dotace podle informací ČTK vyslovilo sedm ministrů, osm se jich zdrželo. Marksová uvedla, že při rozhodování se členové vlády neřídili příslušností k politickým stranám. Ke schválení dotace byla potřeba nadpoloviční většina hlasů členů vlády, tedy devět.

Další postup bude řešit předsednictvo fondu

Pro šéfa fondu Jana Vaňka je rozhodnutí zklamání. „Situace bude velmi složitá. Vláda nedávno přidala na dofinancování sociálních služeb 720 milionů, nám 20 milionů dát nechce. Peníze na podporu akce motorek, která se koná jeden víkend v roce, se najdou, peníze na děti ne,“ řekl šéf FOD Jan Vaněk.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvůli dluhům Fondu ohrožených dětí hrozí Klokánkům zrušení. Fond ale bere rozhodnutí vlády za konečné, říká v rozhovoru ředitel FOD Jan Vaněk

Fond ohrožených dětí chtěl dotaci využít na snížení svých dluhů, aby mohl dál fungovat. Ministerstvo financí nedávno navrhlo uvolnit 30 milionů korun, fond pak požadavek snížil na 20 milionů. Vládě jako podklad pro rozhodnutí sloužil krizový plán, který fond sepsal.

„Pokud by nedošlo ke schválení nebo by se nepodařilo fondu sehnat bezdlužnost do konce srpna, tak by nepřiteklo 19 milionů korun a ta situace Fondu ohrožených dětí by byla v podstatě kritická,“ dodává Vaněk.

Další osud Klokánků teď bude muset podle Vaňka řešit předsednictvo fondu. FOD připravuje prodej tří klokánků - v pražských Kbelích, Kroměříži a Dubí u Teplic - a propouští také lidi, kteří pro něj pracují.

Klokánek | Foto: Český rozhlas

ČTK, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme