Nejvíc závadných potravin k nám přichází z Polska, Německa a Slovenska

Špatná hygiena nebo třeba nedostatečná úprava - i to může mít za následek, že se v jídle nakonec objeví nebezpečné bakterie. Jen letos odhalili veterinární kontroloři salmonelu v kuřecím mase, listérii v sýru nebo třeba těžké kovy v sardinkách. Šlo o zhruba stovku závadných potravin za zahraničí. Nejvíc jich pochází z Polska, Německa a Slovenska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maso (ilustrační foto)

Maso (ilustrační foto) | Foto: public domain

Práce inspektora není zrovna jednoduchá, jak by se na první pohled mohlo zdát. Kontrola skladu masa je toho důkazem.

Pro procházku mrazákem je zapotřebí teplé bundy s kožešinou a speciální pomůcky jako například tužky, která píše v mrazu. Teplota se na některých místech pohybuje kolem nuly, jinde zase kolem minus 25 stupňů.

Ve vysokých regálech jsou stovky krabic s masem - od vepřového, hovězího až po divočinu. Zdeněk Císař z veterinární správy namátkou vybírá hovězí maso a otevírá krabici.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kontroloři letos odhalili víc než stovku závadných potravin ze zahraničí. O téma se zajímala Zuzana Švejdová

Podle štítku na obalu kontroluje výrobce, zemi původu a taky datum spotřeby.

„Vyndáme si jeden balíček, jedná se o hovězí zadní bez kosti. U toho jsme zkontrolovali karton jako takový, jestli není poškozený. Pokud je natrhlý obal, tak to hovoří o tom, že byl špatně zabalený. Povinností provozovatele je, že to pak musí vyřadit z oběhu," říká Císař.

Ze čtyř kontrolovaných výrobků prošly všechny bez závady. Tím ale prověrka nekončí. Odebrané vzorky se dál kontrolují v laboratoři.

Teplou bundu mění pracovníci veterinárního ústavu za bílý plášť a přesouvají se do světlé místnosti plné přístrojů a mikroskopů.

„Vezmeme si sterilní nástroje. Tady z toho vzorku navážím 25 gramů. Pod tou kůží může být jakoby nějaké ložisko salmonely. Navážíme ho do sterilního sáčku,“ popisuje s nůžkami v ruce pracovnice veterinárního ústavu.

Stačí 24 hodin a výsledek je hotov. Kebab, který měl původně skončit ve stánku s rychlým občerstvením, je plný bakterií. Tyrkysové tečky na dně petriho misky jsou podle veterináře Jana Kučery jasným důkazem:

Bakterie Listeria monocytogenes se běžně vyskytuje v měkkých sýrech a chlazených polotovarech | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Pontificia Universidad Católica de Chile

„Tady už se nám objevuje nárůst kolonií bakterií escherichia coli. Zjistili jsme, že v jednom gramu toho vzorku je 150 kolonií.“

Právě nadlimitní množství téhle bakterie může u lidí vyvolat střevní potíže. Podle ředitele veterinárního ústavu Bedřicha Horyny se ale závadné potraviny objevují při kontrolách jen minimálně:

„Nejzávažnější je salmonela, pak jsou bakterie, které nevyvolávají tak těžká onemocnění, než je escherichia coli a listérie.

A právě bakterie listérie letos kontroloři odhalili v pařeném sýru původem ze Slovenska. Výrobek se ale dostal přímo na pulty českých obchodů i domů k zákazníkům. Z prodeje se nakonec stihlo stáhnout více než 20 kilo zboží.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme