Soudy čím dál častěji trestají za křivá svědectví. Jen letos bylo za lhaní odsouzeno přes 120 lidí

Za křivou výpověď nebo nepravdivý znalecký posudek soudy čím dál častěji rozdávají tresty. Jen za prvních sedm měsíců potrestaly už přes 120 lidí, ve většině případů odešli od soudu s podmínkou. Vyplývá to z oficiálních čísel ministerstva spravedlnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Křivé svědectví u soudu je trestný čin, za který hrozí až tři roky vězení. V případě, že nepravdivou výpovědí člověk způsobí velkou škodu, je to až deset let.

Soudci se nejčastěji uchylují k podmíněnému trestu. Z letošních 120 odsouzených skončilo za lhaní u soudu ve vězení jen osm lidí.

Podle advokáta Josefa Lžičaře je případů křivých svědectví mnohem víc, ne všechny se ale dostanou před soud: „Netroufnu si říct podle těch statistik, jestli je to hodně nebo málo. Z hlediska počtu okresů a krajských soudů, když si to rozebereme, tak to není velké číslo.“

Přehrát

00:00 / 00:00

České soudy čím dál častěji trestají za křivá svědectví. Tématu se věnovala Markéta Chaloupská

Nedávno například odešli od soudu s roční podmínkou dva svědci, kteří křivě vypovídali v případu řidiče Marka Půčka. Ten srazil a zabil mladou dívku.

Půčkovi kamarádi u soudu řekli, že večer před nehodou pil Půček jen malé pivo. Podpořili tak Půčkovu výpověď.

Záznamy z kamer ale ukázaly, že Půček pil pivo i tvrdý alkohol a na stole byl zřejmě i kokain. Rozsudek nad oběma muži za křivé svědectví je zatím nepravomocný.

Soudy ale netrestají jen křivá svědectví, ale i nepravdivé znalecké posudky.

Samotní znalci přiznávají, že spousta lživých posudků stále zůstává bez trestu. Podle Miroslava Šnobla z Unie soudních znalců se zavádějící posudky objevují zejména u odhadu cen nemovitostí:

„Všechno to potrestané není. Když chce být někdo soudním znalcem, tak už sám o sobě by měl mít takový přístup, že by neměl podvádět.“

Soudce chce prověřit znalce, kteří zkoumali dopravní nehodu Romana Janouška

Číst článek

Víc kontrolovat byznys se znaleckými posudky chce i ministerstvo spravedlnosti. Konkrétně se chce zaměřit na sankce, které mohou znalci dostat při správním řízení.

Za celý loňský rok bylo za křivou výpověď nebo nepravdivý znalecký posudek odsouzeno 170 lidí, v roce 2013 to pak bylo 180 lidí.

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme