Deset školních jídelen soutěžilo o nejlepší oběd. V menu musel být králík a mléčný dezert

Nejlepší školní obědy vaří kuchaři a kuchařky ze ZŠ Mánesova v Otrokovicích. Ve finále soutěže o nejlepší školní oběd porazili dalších devět soutěžících jídelen. Boj o vítězství byl napínavý do posledního okamžiku. Stejně jako ve sportu šlo chvílemi o nervy, nechyběl ani adrenalin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Putovní pohár Soutěže o nejlepší školní oběd

Putovní pohár Soutěže o nejlepší školní oběd | Foto: Filip Jandourek

Tříčlenné kuchařské týmy vařily v pražských Stodůlkách svá soutěžní jídla v prostorné moderní kuchyni.

Pár minut sice zkušeným profesionálům trvalo, než se v novém prostředí zorientovali, pak už ale vše běželo jako na drátkách.

Kuchaři a kuchařky soutěžili s tříchodovým menu. Měli za úkol připravit polévku, hlavní jídlo s králičím masem a na závěr servírovat mléčný dezert. Cena za potraviny na přípravu jedné porce navíc nesměla překročit 34 korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Deset školních jídelen soutěžilo o nejlepší oběd. V menu musel být králík a mléčný dezert. Natáčela redaktorka Eva Rajlichová

Některá z jídel, jako třeba zatočený králičí hřbet se zeleninou a brusinkami s jáhlovo-polenotvými knedlíky, by se klidně mohla podávat i v luxusní restauraci.

Také jeden z porotců Petr Stádník byl s úrovní soutěže spokojený.

„Trochu slabší jsou sladké tečky na závěr. Puding je super, skvělý, miluju ho, ale když máte soutěžní den, tak by mohli trochu více pracovat s českou gastronomií a používat více těch klasických sladkých dobrých pokrmů nebo doplňků, které máme,“ dodal Stádník.

Soutěž o nejlepší školní oběd | Foto: Filip Jandourek

Porotcům neunikly ani tři kousky spálené cibulky v jednom z jídel. Nelíbilo se jim také používání mražené zeleniny. Důležité byly i hlasy dětských porotců Lucie a Jakuba, podle kterých je nejméně oblíbeným jídlem školáků koprovka.

Smyslem soutěže o nejlepší oběd je ukázat, že školní stravování může pomoci v boji proti dětské obezitě a žáky motivuje ke zdravému způsobu stravování.

Podle přítomných kuchařů jsou vybíravějšími strávníky hlavně menší děti.

Kuchařka Anna Vičánková z otrokovické školní jídelny upozornila, že žáci mají rádi hlavně nezdravá jídla.

„Většinou nejoblíbenější jídlo u dětí v jídelně je jídlo nezdravé. Myslím tím kuřecí řízek, buchtičky s krémem, pizza,“ vyjmenovala Vičánková.

Právě její tým letošní ročník soutěže o nejlepší školní oběd vyhrál a získal 15 tisíc korun. Porotě mimo jiné chutnal jejich králičí burger s houbovou pohankou a rýží.

I když může vyhrát může jen jeden, všech deset soutěžních týmů se shodlo na tom, že nejdůležitější je vařit z čerstvých surovin a hlavně s láskou.

Soutěž o nejlepší školní oběd | Foto: Filip Jandourek

Soutěž o nejlepší školní oběd | Foto: Filip Jandourek

Eva Rajlichová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme