Místo svazů dostanou dotace na sport přímo kluby, navrhuje Valachová

Financování sportu dětí a mládeže čekají změny. Sportovní jednoty a kluby by mohly v budoucnu dostávat dotace přímo, a ne prostřednictvím svazů. Změny ve financování sportu plánuje ministryně školství Kateřina Valachová (za ČSSD). V pondělí by měla návrh zákona o podpoře sportu projednat vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česko sportuje: den s hvězdou. Cenu věnuje Česko sportuje, pořadatel Olympijského víceboje.

Česko sportuje: den s hvězdou. Cenu věnuje Česko sportuje, pořadatel Olympijského víceboje. | Foto: Česko sportuje

Předseda České unie sportu Miroslav Jansta změny vítá. Ostatně podle svých slov se na nich také podílel.

„Další peníze, které přijdou – protože sport je totálně podfinancovaný – tak by měly jít tam, kde nejvíc chybí, to jest v klubech a jednotách,“ uvedl Jansta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místo svazů dostanou dotace na sport hlavně kluby a jednoty, navrhuje ministryně školství Valachová. Podrobnosti zjišťovala Lenka Jansová

„A bylo by tam zřejmě spolufinancování obcí a měst. Svazy dostanou na reprezentaci a na talentovanou špičkovou mládež,“ doplnil.

I prezident Asociace tělovýchovných a sportovních klubů Jaroslav Novák novinku vítá, i když k ní má jisté výhrady.

„Dneska je to tak, že kluby a jednoty podávají žádosti prostřednictvím servisních organizací,“ řekl v rozhovoru pro Český rozhlas s tím, že když budou žádat kluby a jednoty samy, nemusí si s tím umět poradit.

„Těch jednot jsou desítky tisíc, a ne všechny jsou velké, ne všechny mají profesionální pracovníky, drtivá většina z nich je postavená na dobrovolnosti, tam si nejsem úplně jistý, že to všechny zvládnou. A nejsem si ani jistý, že ministerstvo v tom zvládne pomoci,“ poznamenal.

Do sportu půjde celkem 3,5 miliardy korun

Nové dotace v současnosti resort školství připravuje.

„Tohle jsou nové tituly, které budou speciálně cílit na zvýšení trenérů mládeže, na zvýšení sportování veřejnosti a na vyšší přímou podporu sportovních klubů ze strany ministerstva školství. V případě svazů zůstane stávajících sedm programů. Svazy se budou i nadále podílet na zajištění sportovní agendy,“ popsala Valachová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svůj pohled na změny ve financování sportu nabídl prezident Asociace tělovýchovných a sportovních klubů Jaroslav Novák

Do sportu, hlavně dětí a mládeže, by mělo jít od příštího roku více peněz.

„Pokládám za úspěch, že se podařilo vyjednat navýšení návrhu státního rozpočtu pro rok 2016 o půl miliardy, to znamená na 3,5 miliardy pro rok 2016,“ uvedla Valachová.

Podle předsedy sportu Miroslava Jansty však zatím nejde odhadnout, kolik klubů nakonec dotace dostane.

„Čím bude více peněz, tím bude vyšší úspěšnost. To je úměrná rovnice. Když bude jenom ta půlmiliarda, tak samozřejmě nějaké peníze dostanou, ale v prvním kole je nedostanou zřejmě všichni. Kritérii by měla být velikost, úspěšnost, počet členů, případně další, která se vymyslí,“ dodává Jansta.

Více peněz do sportu by přivítal předseda florbalového klubu Teplice Tomáš Syryčanský, podle něj by to mohlo mimo jiné zvýšit jeho dostupnost.

„Náš příjem na příspěvcích je 350 tisíc. Kdybychom tuhle částku snížili, tak by byl tento sport přístupnější dětem nebo rodinám, které na to nemají finance,“ poznamenal.

Kateřina Valachová, ministryně školství | Foto: Filip Jandourek

Lenka Jansová, Anna Jadrná, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme