Dobrovolníci roznášejí dobré zprávy o zlepšování životních podmínek v rozvojovém světě

V Česku je od rána možné načerpat víc než pravidelnou dávku dobrých zpráv. Letáky roznášejí dobrovolníci zapojení v celosvětové kampani, která informuje, jakých úspěchů dosáhly neziskové organizace ve snaze zlepšovat životní podmínky v rozvojovém světě. Podle organizace Spojených národů se třeba daří více potírat extrémní chudobu a hlad ve světě. Od roku 2000 ubylo také až o 40 procent nově nakažených virem HIV.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příprava českých dobrovolníků na kampaň World´s Best News

Příprava českých dobrovolníků na kampaň World´s Best News | Foto: Eva Rajlichová | Zdroj: Český rozhlas

České organizace se letos poprvé připojily k celosvětové informační kampani World´s Best News. Ta má za cíl informovat spoluobčany o úspěších v naplňování mezinárodních rozvojových cílů.

Desítky dobrovolníků Českého fóra pro rozvojovou spolupráci a kampaně Česko proti chudobě rozdávaly v centru Prahy u stanic metra a v dalších 19 městech tisíce výtisků novin s dobrými zprávami z celého světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přípravu českých dobrovolníků na kampaň World´s Best News zaznamenala Eva Rajlichová. O kampani mluvil ředitel Českého fóra pro rozvojovou spolupráci Pavel Přibyl

V dnešní vypjaté situaci tak upozorňují na to, že díky aktivnímu úsilí lidí na celém světě se v posledních patnácti letech podařilo dosáhnout řady úspěchů a že v této činnosti je potřeba pokračovat.

Hlavní body celosvětového rozvoje si OSN určila v roce 2000. I když to tak podle zpráv v médiích možná nevypadá, v posledních letech došlo také k velkým pozitivním změnám. Prodloužila se průměrná délka života, čtyři z pěti lidí umí číst a psát. I ty nejméně rozvinuté země mají nejméně třikrát vyšší průměrný příjem.

„Myslím si, že je čím se chlubit. Šlo o první významné cíle, na kterých se mezinárodní společenství shodlo a které se z velké části podařilo realizovat. Na druhou stranu je to samozřejmě krok na velmi dlouhé trati, protože řada problémů se začala řešit, ale nedá se říci, že by byly vyřešeny,“ říká ředitel Českého fóra pro rozvojovou spolupráci Pavel Přibyl a dodává:

„Miliardy lidí například nemají přístup k hygienickým službám. Celá řada věcí souvisí se stavem ekosystémů. Je potřeba reagovat na celou řadu výzev, které souvisí i s kvalitou vzdělání.“

Mezinárodní společenství za 11 dní schválí sadu nových rozvojových cílů, které by se měly plnit do roku 2030.

ČRo, Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme