Vláda počtvrté odložila rozhodnutí o dřívějším odchodu horníků do penze

Ani na čtvrtý pokus nerozhodla vláda o tom, jestli budou moci horníci chodit dřív do důchodu. Ministři na svém zasedání na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně rozhodnutí opět odložili. Ministerstvo práce chce umožnit horníkům odejít do důchodu o pět let dřív.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horníci v dolech OKD

Horníci v dolech OKD | Foto: OKD, a. s.

Dřívější odchod do penze požadují i horníci. Příliš dlouhá práce pod zemí jim ničí zdraví.

„Chceme odcházet o pět let dříve, než je standardní nárok na důchody. Mělo by se to týkat horníků, kteří odfárali minimálně 15 let, 3300 směn,“ shrnul nedávno požadavky šéf Odborového svazu pracovníků hornictví Jan Sábel.

„V Polsku odcházejí po 25 letech, můžou odejít ve 43 letech do důchodu,“ dodal Sábel. Předčasný odchod horníků do penze je podle něj běžný i na Slovensku, v Maďarsku nebo v Německu.

Muži mají nyní do penze odcházet v necelých 63 letech. Důchodová hranice se každoročně odsouvá o dva měsíce. Podle návrhu by horníci teď tedy chodili do řádného důchodu v necelých 58 letech a do předčasné penze, která je možná až tři roky před termínem, by mohli nastupovat ani ne v 55 letech.
Pramen: ČTK

Ministerstvo práce chce novelou řešit chystané propouštění v dolech. „Co se týče počtu odpracovaných směn, to pořád trvá. Tam to odpovídá asi 15 letům práce v dole,“ vysvětlila šéfka resortu Michaela Marksová z ČSSD, kterých horníků by se opatření týkalo.

„O co jde, je, že se rozšiřuje počet horníků, na které se vztahuje předčasný důchod.“

S navrhovaným řešením nesouhlasí ministerstvo financí. „Od roku 2011 máme zákon o předčasných důchodech, to znamená, že firmy by to měly mimo první pilíř financovat,“ poznamenal šéf státní kasy Andrej Babiš z hnutí ANO.

„Tady jde v podstatě o snahu zvýhodnit jednu firmu. Já tomu rozumím, horníci si to určitě zaslouží. Je to i politický problém, protože se samozřejmě jedná o firmu OKD.“

Ministryni Michaele Marskové další odklad novely vadí, ale nedá se podle ní nic dělat. Vláda by se měla k hornickým důchodům vrátit příští týden

Lenka Jansová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme