Poslanci se vrací do sněmovny. Opozice hrozí obstrukcemi kvůli EET

Poprvé po prázdninách se dnes odpoledne sejde Poslanecká sněmovna. Na schůzi se poslanci budou mimo jiné zabývat vládním návrhem zákona, který počítá se zavedením elektronické evidence tržeb (EET). S opatřením proti šedé ekonomice, které chce vládní koalice spustit v polovině příštího roku, zásadně nesouhlasí pravicová opozice. A zamýšlí to dát najevo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 26.5.2015

Poslanecká sněmovna 26.5.2015 | Foto: Filip Jandourek

Od EET si vládní koalice slibuje omezení šedé ekonomiky a zvýšení příjmů z daní až o 12 miliard korun.

Podle ODS a TOP 09 však případné zavedení elektronické evidence výběr daní nezlepší a pro podnikatele bude znamenat jen problémy.

„Neprospěje to nikomu. A co víc, není to jenom otázka zbytečných nákladů, zbytečné buzerace, ale v souvislosti s celou řadou dalších opatření, která ta vláda dělá, je to velká ztráta kusu ekonomické svobody. A já si myslím, že to je ten hlavní důvod, proč to současná vláda zavádí,“ řekl předeseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Pravicová opozice proto chce závěrečné hlasování o zákonu blokovat, tomu se však koalice míní bránit protiopatřeními – v úvahu připadá třeba prodlužování večerních jednání nebo omezení opakujících se řečnických vystoupení.

„Každopádně naší snahou je, aby menšina nemohla zablokovat smysl parlamentní práce – to znamená, že většina rozhoduje,“ poznamenal vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Kromě EET čeká poslance na zářijové schůzi například také rozhodování o možnosti zvýšit rychlost na vybraných úsecích dálnic ze 130 na 150 kilometrů za hodinu, zákonodárci posoudí zákaz uzavírání pracovních smluv s učiteli jen na deset měsíců výuky a budou se zabývat i vládním návrhem, podle kterého by senioři měli v prosinci dostat 600 korun jako jednorázový příspěvek k důchodu.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme