Soud se začne zabývat žalobou českých muslimů na policii. Kvůli zásahu v mešitách

Loňský policejní zásah v pražských muslimských modlitebnách má dohru u soudu. Dnes se začne zabývat žalobou, kterou na policii podalo Ústředí muslimských obcí. Detektivové provedli razii v modlitebnách loni v dubnu kvůli podezření, že se tam šířila kniha propagující rasistické myšlenky, antisemitismus a xenofobii. Muslimové ale zásah považují za nedůstojný. Soud rozhodne o žalobě bez veřejnosti, zažádaly o to obě strany.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muž v Modré mešitě v Istanbulu

Muž v Modré mešitě v Istanbulu | Foto: CC BY-NC-SA 2.0, Claudio Riccio

„Souhlasím, ať se jdou podívat, jestli je tam ta kniha, a kdo ji má, ať dostane trest. Ale musíte respektovat náš čas. My dnes máme modlitbu, tak můžete přijít večer,“ vysvětloval rozhořčení věřících při loňském zásahu v pražském Islámském centru muslim Karim.

Přehrát

00:00 / 00:00

Loňský policejní zásah v pražských muslimských modlitebnách má dohru u soudu. Natáčela o tom Evelína Kulíšková

Policisté ho do modlitebny ani nevpustili. Z místnosti naopak postupně vyvedli v poutech asi dvacítku lidí.

„Bylo to kvůli podezření z trestné činnosti konkrétní osoby, vydání a následné distribuce knihy, která svým obsahem šíří antisemitismus, rasismus a xenofobii,“ vysvětlil tehdy hromadný vstup policistů do tří pražských modliteben zároveň mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Přitom zdůraznil, že policisté měli rozkaz dbát na to, aby věřící neurazili. Jenže podle věřících, kteří později z modlitebny vycházeli, se stal pravý opak.

„Policie přišla, my jsme nevěděli proč. Nutili nás dát ruce nahoru, ležet jsme na zemi. Chodili v mešitě v botách a křičeli,“ řekl Wahono Yuliant, tajemník indonéského velvyslanectví.

Po propuštění policii obvinil z porušení vídeňské úmluvy o diplomatických stycích a Indonésie proti zásahu podala oficiální stížnost. Tamní ministerstvo zahraničí si předvolalo českého velvyslance. Policie ale tvrdí, že diplomaty k odchodu řádně vyzvala.

Kritika ze strany duchovních

Policejní zásah nicméně kritizovali i duchovní jiných vyznání. Katolický kněz Tomáš Halík akci označil za necitlivou. Faráři Českobratrské církve evangelické Mikuláš Vymětal a Matěj Opočenský v otevřeném dopise vyzvali policii, „aby vyvrátila podezření, že šlo o zásah, který měl za cíl zejména zastrašit jednu z menšin na našem území.“

Proti způsobu zásahu v muslimských modlitebnách se ozval také teolog Pavel Keřkovský, který na Univerzitě Karlově přednáší etiku:

„Byli jsme rozezleni přístupem policie, která je tak neinformovaná, že nerozlišuje mezi islamisty a pokojnými účastníky bohoslužeb.“

'Oprávněný zásah'

Ústředí muslimských obcí si proto oficiálně stěžovalo. Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD nechal zásah prošetřit. Po kontrolách se ale policistů zastal:

„Policie vyhodnocuje tento zásah podle českého práva jako oprávněný včetně taktiky. To znamená včetně vstupu do mešity v pátek. Měli informace o tom, že právě při této páteční modlitbě má dojít k masivní distribuci této knihy.“

Ministr ale současně policii požádal, aby příště lépe zvážil rizika, která mohou podobné zásahy vyvolat. Přesto se čeští muslimové obrátili na soud, který teď žalobu projedná.

„Městský soud v Praze projedná správní žalobu na ochranu před nezákonným zásahem správního orgánu. Ústředí muslimských obcí žaluje Policii ČR a její složky za zásah provedený 25. dubna loňského roku na třech místech v Praze v části, kde byl narušen průběh modlitby muslimských věřících,“ sdělila mluvčí soudu Markéta Puci.

Kvůli vydání radikální islámské knihy policie už loni navrhla obžalovat nejméně jednu osobu. Státní zástupce Jan Lelek ale návrh vrátil k doplnění.

„Byl podán ze strany policejního orgánu návrh na podání obžaloby. Dozorový státní zástupce shledal, že je nutno vyšetřování doplnit, tudíž věc policejnímu orgánu vrátil a v tuto chvíli probíhá vyšetřování v té věci,“ řekl státní zástupce Jan Lelek. Vyšetřování by podle něj mohlo skončit ještě letos.

Evelyna Kulíšková, Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme