Policie a vojáci si vyzkoušejí zavedení kontrol na česko-rakouských hranicích

Česká armáda a policie ve středu na zkoušku obsadí česko-rakouské hranice. Společné cvičení se zaměří na to, že by Česko muselo kvůli migrační krizi znovu zavést kontroly na hraničních přechodech. Akce se zúčastní 500 policistů a 300 vojáků. Řídit ji bude štáb z Policejního prezidia ČR.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie ČR (ilustrační foto)

Policie ČR (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Mluvčí prezidia Ivana Nguyenová vysvětlila důvody tohoto cvičení. „Součinnostní cvičení s námětem praktické realizace rozhodnutí vlády České republiky o dočasném znovuzavedení ochrany hranic s Rakouskou republikou má především za cíl prověřit připravenost policie v plnění úkolů v součinnosti s armádou,“ uvedla.

Přehrát

00:00 / 00:00

V souvislosti s cvičením Policie ČR a armády na hranicích s Rakouskem probíhá i přeshraniční výměna informací, potvrdil mluvčí Policejního prezidia ČR Jozef Bocán

Cvičení začne ráno. Prověřovat se při něm bude podle mluvčího prezidia Jozefa Bocána mimo jiné velení, spojení i stanovené postupy. Následně se průběh cvičení vyhodnotí s cílem odstranit případné zjištěné nedostatky.

„Uskuteční se na hranici s Rakouskem, která má délku 464 kilometrů a je na ní 20 bývalých hraničních přechodů. Stranou pozornosti nezůstane ani takzvaná zelená hranice,“ uvedl Bocán a doplnil:

„Cvičení se týká nejen bývalých silničních hraničních přechodů, ale také takzvané zelené hranice, turistických tras a podobně.“

Scénář cvičení podle Bocána není závislý na konkrétním počtu uprchlíků. „Samotné znovuzavedení kontrol na státní hranici by však již počítalo se stovkami až tisíci nelegálních migrantů denně, zachytávaných na území republiky, na základě čehož by vláda rozhodla o znovuzavedení kontrol,“ popsal Bocán.

V souvislosti s cvičením probíhá i přeshraniční výměna informací. Rakouští kolegové podle Bocána o nastávajícím cvičení ví.

„Co se týče vojáků, ti v případě tohoto cvičení nebudou mít pravomoci policistů. O tom by v reálné situaci musela rozhodnout vláda, která by povolala příslušníky armády k plnění úkolů Policie ČR v souladu se zákonem,“ vysvětlil Bocán.

Vojáci budou podle něj během cvičení do plnění úkolů nasazeni dle konkrétní instruktáže. Akce na státních hranicích by neměla omezit obyvatele dotčených oblastí.

„Krom dohledu nad zelenou hranicí půjde o namátkové kontroly v oblasti státní hranice na silnicích. Lze očekávat, že poněkud ve větší míře, než na jakou jsou obyvatelé dotčených oblastí zvyklí. Nicméně ten dopad pro běžný život občanů i řidičů bude minimální,“ ujistil mluvčí Policejního prezidia ČR Jozef Bocán.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme