Přestupkový zákon zpřísnil. Spoléhat na promlčení se nevyplatí, provinilci zaplatí vyšší pokuty

Úřady musejí ode dneška každý přestupek vyřešit nejpozději do dvou let. Začala totiž platit novela přestupkového zákona, která zvyšuje i některé pokuty. Změnu schválil Parlament v létě a nejvíc se dotkne řidičů, kteří velmi často právě na promlčení spoléhali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

I/3 je po dálnici D1 nejrušnější komunikací na Benešovsku. Proto se na ní policisté zaměřují

I/3 je po dálnici D1 nejrušnější komunikací na Benešovsku. Proto se na ní policisté zaměřují | Foto: Věra Hájková

Doposud to bylo tak, že pokud se příslušný správní orgán nedostal k řešení přestupku do jednoho roku, viník si v uvozovkách mohl oddechnout.

Novela ale lhůtu pro odpovědnost za přestupek prodlužuje až na dva roky. Úřady by tak měly mít dostatek času, aby vše stíhaly vyřídit.

„Ta lhůta je jakoby pořád jeden rok, ale přerušuje se konkrétními úkony správního orgánu. Když zahájí řízení, když vydá rozhodnutí, případně když doručí příkaz o uložení pokuty, tak se ta lhůta vždycky přeruší,“ vysvětluje právník Tomáš Beran.

„To znamená, že správní orgán má vždycky jeden rok mezi konkrétními mezikroky na to, aby rozhodl nebo učinil ten krok a nepromlčelo se to, nezanikla ta odpovědnost.“

Největší zdržení podle Tomáše Berana bývalo u odvolacích orgánů. I ty by tak nově měly bez problémů stíhat. Nejčastěji se taková řízení týkají dopravních přestupků.

Bloková pokuta do 5000 korun

Novela také zvýšila pokuty za přestupky. Přímo v terénu vám ode dneška můžou dát policisté blokovou pokutu až do výše 5000 korun. V případě příkazního řízení se peněžní postih zvyšuje ze 4000 na 10 tisíc korun.

Další novinkou bude centrální registr přestupků, který recidivistům také navýší pokuty. Týkat se to bude třeba méně závažného ublížení na zdraví, rušení nočního klidu nebo veřejného pohoršení. Opakování takových přestupků se ale trestným činem nestane. Úřady budou moct novinku využívat od konce roku 2016.

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme