Sestry žádají vyšší kompetence, v budoucnu by mohly zastat část práce lékařů

Zdravotní sestry by mohly v budoucnu převzít část práce, kterou dnes dělají lékaři. Ministerstvo zdravotnictví připravuje zákon, který by takovou praxi oficiálně povolil. Například v pražské Fakultní nemocnici Motol už teď sestry některé výkony za lékaře vykonávají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zdravotni sestra.jpg

zdravotni sestra.jpg | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Jednou z praktik, které by sestry mohly vykonávat namísto lékařů, je zavádění cévních katetrů. A doktorům by to usnadnilo práci, potvrzuje lékař Jiří Charvát z Fakultní nemocnice Motol.

„Těch vstupů je tolik, že pokud by se touto problematikou zabýval lékař, musel by omezit nějakou svou jinou činnost. Ale pacienti s tím musí souhlasit, jsou informováni dopředu, že výkon bude provádět setra za kontroly lékaře. Čili právní zodpovědnost přebíráme vesměs my.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo zdravotnictví chystá zákon, který by mohl rozšířit kompetence zdravotních sester

I zdravotní sestry chtějí, aby se jejich práce změnila.

„Pro mě je to úžasná nabídka, kdy si jako sestra můžu rozšířit kompetence a nedělat jen rutinní práci u lůžka,“ říká sestra z FN Motol Kateřina Zemanová.

Prezidentka České asociace sester Martina Šochmanová upozorňuje také na to, že řadu odbornějších činností již sestry beztak zastávají. „Jen k tomu nemají legislativně přidané kompetence. My musíme popsat činnosti tak, jak se skutečně dějí. Je to logický vývoj, sestry jsou více vzdělané a jsou tedy schopny zastat více odbornou práci.“

Upravení vzdělávacích programů

Větší pravomoce by sestrám mohl dát připravovaný zákon ministerstva zdravotnictví. Kvůli vyšším kompetencím by se ale musely upravit vzdělávací programy i systém odměn.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, co všechno by mohly dělat zdravotní sestry v Česku, mluvila prezidentka České asociace sester Martina Šochmanová

„Protože s většími kompetencemi souvisí větší odpovědnost a musíme tuto odpovědnost odměnit,“ dodává ředitelka odboru ošetřovatelství ministerstva zdravotnictví Alice Strnadová.

V loňském roce v Česku vyšlo ze škol 1900 všeobecných sester a asi 1500 zdravotních asistentů. Otázkou ale je, kolik jich následně bude vystudované povolání opravdu vykonávat.

O tuto práci totiž mladí lidé často nemají zájem, nebo raději odejdou do ciziny – hlavně do Německa a Velké Británie.

„Vydělám si tu dvojnásobek až trojnásobek platu než české zdravotní sestry v hlavním městě,“ potvrzuje Gabriela Ratajová, která pracuje v Německu.

ČRo, Anna Maňourová, Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme