Možným střetem zájmů některých manažerů VZP se budou zabývat poslanci

Poslanci z Výboru pro zdravotnictví budou příští týden řešit možný střet zájmů některých manažerů VZP. Vyšlo totiž najevo, že část vedení pojišťovny se pravidelně nechala zvát od společnosti Hewlett-Packard do rakouských Alp. Firma přitom dostávala od VZP lukrativní zakázky za stamiliony.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Všeobecná zdravotní pojišťovna, VZP na Vinohradské ulici

Všeobecná zdravotní pojišťovna, VZP na Vinohradské ulici | Foto: Filip Jandourek

Poslanci na jednání výboru pozvou ředitele pojišťovny Zdeňka Kabátka, aby jim celou věc vysvětil. „To je určitě skandální. Pokud je to takto pravda, jsem přesvědčen, že by to mělo být předmětem dalšího podrobného vyšetřování," říká šéf zdravotnického výboru Rostislav Vyzula za hnutí ANO.

Šéf VZP už kvůli kauze včera tři své zaměstnance odvolal. Nuceně skončili manažeři IT Novotný, Martin Kreidl nebo Roman Rund. Ten dokonce přiznal, že se mohlo jednat o určitou formu korupce: „Já říkám, že se na to dá takhle nahlížet. Ale já to nebral jako korupci."

Ostatní manažeři, kteří na výlety také jezdili, na postech i nadále zůstávají. Například ekonomická náměstkyně Markéta Slavíková nebo ředitel regionální pobočky Praha Pavel Pivrnec. Vysvětlení celé kauzy chtějí i členové správní rady VZP.

„Myslím, že je to velmi nestandardní. Nevím, jestli to je obvyklé. Možná v jiných zemích než v České republice," podotýká například členka správní rady Zuzana Roithová z KDU-ČSL.

Od roku 2008 dostala firma Hewlett-Packard zakázky za zhruba tři miliardy korun. Většina z nich byla uzavřena bez otevřené soutěže. Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka z ČSSD se manažeři ocitli ve střetu zájmů: „Podle mě je to naprosto nepřijatelné, aby si polosoukromé aktivity nechali platit od svých dodavatelů."

Firma Hewlett-Packard přes svého mluvčího Emmanuela Fyle vzkázala, že bere veškerá nařčení vážně a provádí jejich důkladné vyšetřování.

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme