Přibývá společností, které přepisují vzpomínky. Z kotoučů na moderní nosiče

V Česku přibývá společností, které přepisují videokazety, kotoučové filmy nebo magnetofonové pásky na moderní nosiče, jako jsou třeba DVD. Využívají je lidé, kteří mají své vzpomínky uložené na starých nosičích, které teď nemají kde přehrát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jak se vyrábí kazeta

Jak se vyrábí kazeta | Foto: Jakub Krásný

„Tady vidíme několik krabic s kotoučovými filmy. Všechny nejdůležitější věci – Vánoce, dovolené…,“ ukazuje svou sbírku filmů ve sklepě jednoho pražského domu 88letý Jiří.

Patří mezi ty, kteří točili nejrůznější životní události na kameru a teď nemají třeba i desítky let staré kotoučové filmy kde přehrát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Videokazety, kotoučové filmy nebo magnetofonové pásky. Jak z nich dostat vzpomínky? Zjišťovala Veronika Hlaváčová

Staré záběry převádí do moderní podoby třeba Tomáš Tlach. Věnuje se i VHS kazetám. U těch je ale podle něj velký problém s páskou, která může časem zplesnivět. Ne všechny vzpomínky tedy jde na moderní nosiče převést.

„Musíte mít přehrávací zařízení, které musí odpovídat typu formátu té kazety, protože těch je několik. A zároveň musíte mít nahrávací zařízení, které zase musí umět pracovat s tím konkrétním formátem, který budeme nahrávat,“ vysvětluje s tím, že typickým formáty jsou NTSC a PAL.

Převést hodinu záznamu z VHS stojí asi 100 korun. „U kotoučových filmů od 500 do 1000 korun,“ dodává Tlach.

Kazety a kotoučové filmy ale nejsou jedinými nosiči, které je možné převést třeba na DVD. Převádět jdou i diapozitivy, audiokazety nebo gramofonové desky.

Veronika Hlaváčová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme