Manželské poradny řeší nevěru i násilí, pomáhají také nesezdaným párům

O manželské poradny v Česku je zájem, lidi sem nejčastěji vede nevěra partnera nebo domácí násilí. Specializovaných pracovišť je po celé České republice 68. Pro návštěvu manželské poradny nemusíte mít žádné doporučení: stačí zavolat a objednat se.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Problémy ve vztahu (ilustrační foto)

Problémy ve vztahu (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Je podstatně víc odhalené nevěry, než bývalo dříve. Pak přichází s komunikačními problémy. Často i s otázkou rodinného hospodaření. A přibývá problémů, které souvisí s domácím násilím,“ popisuje nejčastější partnerské problémy psycholog Petr Šmolka.

Češi podle jeho zkušeností nejsou nevěrnější než před rokem 1989, ale na zálety se kvůli elektronické korespondenci nebo mobilům snadněji přijde.

Přehrát

00:00 / 00:00

O manželské poradny v Česku je zájem. Co v nich lidé řeší? Zajímala se Eva Rajlichová

Konzultaci s manželskými poradci doporučují lidem například na Pražské lince důvěry, kde loni registrovali kolem 14 tisíc opodstatněných hovorů. „Dvacet procent kontaktů řeší vztahové problémy,“ uvádí její vedoucí Jitka Gryga Medřická.

Češi se berou v průměru o 10 let později než před listopadem 1989. Zhruba polovina dětí se rodí mimo manželství, i nesezdané páry ale chodí do poraden řešit své vztahové problémy.

„Ten vztah má všechny atributy běžné rodiny. Je to pak někdy problém třeba v majetkoprávních otázkách,“ říká Petr Šmolka.

Odborníci v poradnách si ví rady i tehdy, když druhý partner pomoc zpočátku odmítá. Ve více než 80 procentech případů se ho povede přesvědčit a nakonec na psychologickou konzultaci zajde.

Eva Rajlichová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme