V údajné korupční kauze byli obviněni čtyři lidé včetně olomouckého hejtmana

V údajné olomoucké korupční kauze byli obviněni čtyři lidé, u tří z nich je podán návrh na vazbu, oznámil dnes mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták. Mezi obviněnými jsou dva důstojníci policie. Dva lidé jsou stíháni pro zneužití pravomoci úřední osoby, jeden z nich navíc i pro přijetí úplatku. Třetí osoba je stíhána pro účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby. Čtvrtý z obviněných je stíhán pro podplácení, jde o olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD). Českému rozhlasu to potvrdil jeho obhájce Petr Konečný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Rozbořil (ČSSD). Předvolební debata z Olomouckého kraje

Jiří Rozbořil (ČSSD). Předvolební debata z Olomouckého kraje | Foto: Radim Beznoska

„Jiří Rozbořil je sice obviněný, on tam má vlastně jenom jednu záležitost, mělo by se jednat o nějaké podplácení, ale on to naprosto odmítá. A myslím si, že se ta věc vysvětlí,“ řekl Českému rozhlasu Rozbořilův advokát Petr Konečný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie stíhá v tzv. olomoucké kauze čtyři lidi. O kauze mluvili olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan a šéfredaktorka serveru Neovlivní.cz Sabina Slonková

„Spíš bych řekl, že z mého pohledu byl v nesprávný čas na nesprávném místě. Aktuálně je na svobodě a spolupracoval s policií. To, co chtěla, jí poskytl, vysvětlil. Čili teď nečekám, že by po něm někdo něco minimálně v hodinách, spíše v dnech, chtěl,“ zdůraznil Konečný.

Policie v úterý zasahovala na několika místech, mimo jiné i na krajském ředitelství olomoucké policie nebo v domě bývalého ministra vnitra Ivana Langra, jehož předvedli k výslechu a následně ale propustili, stejně jako většinu dalších osob.

Podle informací ČTK jsou mezi obviněnými: náměstek ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karel Kadlec, šéf tamního odboru hospodářské kriminality Radek Petrůj. Obviněn je také vlivný olomoucký podnikatel a blízký přítel Ivana Langra Ivan Kyselý a olomoucký hejtman Jiří Rozbořil z ČSSD.

Vyšetřovatel Útvar pro odhalování organizovaného zločinu následně obvinil 4 zadržené osoby.

"Dva z obviněných jsou stíháni pro zneužití pravomoci úřední osoby, jeden z nich navíc i pro přijetí úplatku. Třetí osoba je stíhána pro účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby a čtvrtý z obviněných je stíhán pro podplacení," řekl Českému rozhlasu mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták.

„Nechci reagovat na to, jestli někdo stíhané osoby považuje za klientelistickou nebo organizovanou skupinu,“ řekl Českému rozhlasu olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. „Jsou stíhány 4 osoby, omezím se jenom na toto konstatování.“

Rozbořil zatím nerezignuje na funkci hejtmana, další tři obvinění jsou ve vazbě

Číst článek

V případě prokázání viny v rozsahu obvinění hrozí obviněným tresty odnětí svobody v rozsahu od 1 do 10 let. Na 3 z obviněných byl podán státním zástupcem návrh na vazbu.

Podle Hantáka pracovali detektivové ÚOOZ na případu podezření ze zneužívání pravomocí úřední osoby přes rok. Během akce s názvem Vidkun zjistili, že podezřelí se podíleli na ovlivňování některých trestních kauz a únicích informací z trestních spisů, které negativně ovlivňovaly jejich úspěšné vyšetření.

Třiapadesátiletý Rozbořil je hejtmanem Olomouckého kraje od roku 2012. Předtím byl provozním náměstkem ředitele Fakultní nemocnice Olomouc. V minulosti byl členem olomouckého zastupitelstva. Je místopředsedou ČSSD v Olomouckém kraji.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) očekává, že pokud se potvrdí obvinění z korupce, rezignuje Rozbořil na veřejné a stranické funkce.

Premiér Sobotka očekává rezignaci obviněného hejtmana Rozbořila

Číst článek

ČTK, Blanka Mazalová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme