Česku hrozí, že letos přijde až o 50 miliard korun z Evropské unie

České republika může letos nenávratně přijít až o 50 miliard korun z evropských fondů. Oznámilo to dnes ministerstvo pro místní rozvoj. Šéfka resortu Karla Šlechtová (za hnutí ANO) ale doufá, že nevyčerpaných peněz z Evropské unie bude na konci roku nakonec méně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie (Ilustrační foto).

Evropská unie (Ilustrační foto). | Foto: Tiskový servis Evropské komise

„V tuto chvíli počítáme mezi 36 až 50 miliardami. Můj osobní odhad je, že se snad vejdeme do 40 miliard za rok 2015,“ upřesňuje Šlechtová situaci kolem nedočerpání evropských peněz.

Podle opoziční poslankyně Heleny Langšádlové z TOP 09 by mohlo Česko vyčerpat víc peněz z evropských prostředků, kdyby ostatní resorty na čerpání dotací víc zapracovaly.

Příjmy a výdaje ČR v rámci EU:
(období 2004–2014)
přijato z rozpočtu EU
- 797,5 mld. Kč
odvedeno do rozpočtu EU
- 387,3 mld. Kč
Zdroj: NKÚ

„Paní ministryně v uplynulých týdnech i kritizovala své partnery na jednotlivých ministerstvech, že krizový plán, který připravila, neplnili. Že ne všechny ministerstva na to byla schopna reagovat. Možná kdyby byli její kolegové aktivnější, bylo možné vyčerpat více prostředků,“ myslí si Langšádlová.

Loni Česko nevyužilo skoro 9 miliard, v roce 2013 to bylo více než 11 miliard korun. Prezident NKÚ Miloslav Kala už v červenci upozornil, že pokud peníze z Evropské unie nebudou k dispozici, nebude možné uskutečnit řadu projektů.

„Znamená to, že nepostavíme nějaké projekty, nespravíme nějaké silnice, neprofinancujeme školství nebo další věci a o tu částku nevratně přijdeme, což je určitě škoda,“ zdůraznil Kala.

Česko za uplynulých deset let svého členství v Evropské unii získalo víc peněz, než kolik přispělo. Evropa Českou republiku podpořila zhruba čtyřmi sty miliardami korun.

ČRo, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme